ГоловнаСвіт

Британія попросила у ЄС два роки перехідного періоду

Євросоюз назвав умови подальшої співпраці з Лондоном.

Британія попросила у ЄС два роки перехідного періоду
Дональд Туск
Фото: EPA/UPG

Великобританія запропонувала Євросоюзу визначити перехідний період у два роки для поступового врегулювання всіх сфер майбутніх відносин між сторонами.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск після зустрічі з прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей, передає "Укрінформ".

"Цього ранку я отримав підтвердження від наших перемовників про досягнення істотного прогресу... По-перше, ми повинні почати переговори про перехідний період, щоб люди і бізнес мали ясність про ситуацію. Як відомо, Сполучене Королівство просить про перехідний період у два роки, залишаючись частиною єдиного ринку і митного союзу", - заявив Туск.

У той самий час він підкреслив, що Євросоюз може погодитися на це за певних умов. Серед них, зокрема, Лондон повинен дотримуватися законодавства ЄС, включаючи нове; виконувати бюджетні зобов'язання; визнавати судові рішення.

При цьому, як вимагає ЄС, протягом перехідного періоду Великобританія не братиме участі в процесі прийняття рішень 27 країн-членів.

Серед головних сфер майбутньої співпраці з Лондоном після Brexit у Євросоюзі бачать торгове партнерство, боротьбу з тероризмом і міжнародною злочинністю, безпеку і оборону, зовнішню політику.

Як повідомляли раніше, Мей і Юнкер досягли прогресу в переговорах про Brexit. Тепер сторони готові перейти до другого етапу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram