ГоловнаСвіт

Ердоган стане першим за 65 років президентом Туреччини, який відвідає Грецію

Дата візиту поки що не затверджена, проте очікується найближчими днями.

Ердоган стане першим за 65 років президентом Туреччини, який відвідає Грецію
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Реджеп Таїп Ердоган стане першим за останні 65 років турецьким президентом, який відвідав з візитом Грецію.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Туреччини Хакан Чавушоглу, повідомляє Anadolu.

"Наш президент стане першим президентом Туреччини, який відвідає Грецію за 65 років. Я думаю, що цей візит дасть значні результати", - сказав він.

Дата візиту поки що не затверджена, проте очікується найближчими днями.

За словами Чавушоглу, візит президента посприяє поліпшенню двосторонніх зв'язків між Туреччиною і Грецією.

Нагадаємо, що греко-турецькі відносини протягом історії супроводжуються взаємною ворожнечею і нетривалими періодами примирення, починаючи з отримання Грецією незалежності 1821 року від Османської імперії. Відтоді країни сходилися в чотирьох великих війнах: у греко-турецькій війні 1897 року, Першій балканській (1912-1913 роки), Першій світовій і греко-турецькій війні 1919-1922 років. Основним подразником греко-турецьких відносин після 1950-х років став Кіпр.

Однією з недавніх причин зростання напруження у відносинах між країнами стала ситуація навколо острова Кос, де Греція проводила військові навчання. Острів Кос входить до складу архіпелагу Додеканес. Після Другої світової війни його передали Греції, при цьому було наголошено на його демілітаризованому статусі. Однак після турецького вторгнення на Кіпр 1974 року Греція почала розміщувати там озброєння, ігноруючи всі претензії з боку Туреччини. На думку Афін, Анкара не має права оголошувати протест, тому що не брала участі у Другій світовій війні і, відповідно, не є учасником мирного договору з Італією, який окреслює, крім усього іншого, статус Додеканеських островів.

Протяжність державного кордону між країнами становить 192 км.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram