ГоловнаСвіт

Парламент Молдови проголосував за закон, що забороняє трансляцію російських новин

Президент Ігор Додон вже заявив, що не поставить свій підпис під спірним документом.

Парламент Молдови проголосував за закон, що забороняє трансляцію російських новин
Фото: lanet.ua

Молдавський парламент проголосував за закон, який забороняє трансляцію російських новинних і аналітичних передач, передає Німецька хвиля.

Поправки в законодавство, ухвалені парламентом 7 грудня відразу в двох читаннях, дозволяють ретранслювати на території країни тільки ті інформаційні та аналітичні програми, які вироблені в країнах, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Росія підписала цей документ ще в 2006 році, але не ратифікувала його.

Законопроект, схвалений парламентом, був підготовлений в 2017 році групою депутатів від керівної демпартії і Європейської народної партії.

Поправки в молдавський Кодекс про телерадіомовлення передбачають для порушників закону штрафи від 70 до 100 тисяч леїв (від 3,5 до 4,9 тис. євро).

Обговорення законопроекту в парламенті тривало три години. Хоча в документі не йдеться безпосередньо про заборону трансляції саме російських програм і немає жодного слова про російську пропаганду, прихильники нововведень говорили саме про неї і шкоду, яку вона приносить. Їхні опоненти нагадували про права людини і свободу слова.

Опозиційна фракція комуністів залишила залу засідань, не чекаючи голосування. Соціалісти, які ратують за євразійський шлях розвитку країни, хоч і залишилися в залі, але голосувати не стали. 61 депутат з 87 присутніх на засіданні, висловився "за". Всього в молдавському парламенті 101 депутат.

Дискусія про заборону російської пропаганди триває в Молдові вже два роки. У 2015 році в парламенті одночасно було зареєстровано два відповідних законопроекти. Проте до обговорення законопроектів справа не дійшла - уповноважена ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович різко розкритикувала обидва документи. В аналітичній доповіді цієї організації введення заборони було названо "грубим і водночас диспропорційним інструментом проти пропаганди", який, крім усього іншого, може негативно позначитися на питаннях плюралізму думок.

Влітку 2017 року парламент проголосував у першому читанні за низку поправок до Кодексу про телерадіомовлення. Крім вимог до ЗМІ збільшити час і обсяг власної продукції в законопроекті був пункт про заборону російської пропаганди на радіо і телебаченні. До другого і остаточного читання цей пункт з документа зник.

Президент Ігор Додон вже заявив, що не поставить свій підпис під спірним документом. Однак згідно з молдавським законодавством, якщо глава держави двічі відмовиться підписати ухвалений парламентом законопроект, це може зробити спікер законодавчого органу або прем'єр-міністр.

Нагадаємо, на боротьбу з російською дезінформацією Євросоюз виділятиме 1 млн євро щорічно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram