ГоловнаСвіт

Сенат Франції схвалив новий антитерористичний закон

Після набуття законом чинності у Франції буде скасовано надзвичайний стан, що діяв майже два роки.

Сенат Франції схвалив новий антитерористичний закон
Фото: EPA/UPG

Французький Сенат слідом за Національними зборами у середу, 18 жовтня, схвалив новий закон про боротьбу з тероризмом, передає Німецька хвиля.

Документ дозволить міністру внутрішніх справ та префектам департаментів обмежувати свободу пересування підозрюваних у тероризмі без рішення суду, а також організовувати масштабні перевірки поліцією на вокзалах і в аеропортах.

Закон полегшить владі застосування штрафних санкцій щодо так званих "проповідників ненависті". У майбутньому влада зможе закривати мечеті та інші релігійні установи, якщо в них поширюються "теорії та ідеї" тероризму. Досі для цього владі потрібно було пред'явити документи в письмовій формі або задокументовані конкретні висловлювання.

Після набуття законом чинності на початку листопада у Франції буде скасовано надзвичайний стан, який діяв майже два роки.

Критики нового закону з лівих партій і правозахисних організацій побоюються серйозного обмеження свобод громадян. Праві "Республіканці" і праві популісти з "Національного фронту" вважають закон занадто м'яким.

Президент Франції Еммануель Макрон, крім того, має намір в грудні представити план проти радикалізації, згідно з яким уряд планує боротися з "перетворенням в ґетто окремих кварталів".

Як повідомлялося, з 2015 року жертвами терактів у Франції стала 241 людина. Останній теракт був здійснений 1 жовтня в Марселі. На вокзалі Сен-Шарль чоловік зарізав двох дівчат, після чого був застрелений.

Нагадаємо, на початку жовтня у Франції заявили про вкрай високий рівень загрози терактів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram