ГоловнаСвіт

Юнкер: Я не хочу, щоб Каталонія стала незалежною

"Якщо ми дозволимо Каталонії відокремитися, інші зроблять те саме".

Юнкер: Я не хочу, щоб Каталонія стала незалежною
Жан-Клод Юнкер
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що не хоче, щоб Каталонія стала незалежною, адже це може призвести до того, що й інші регіони захочуть відокремитися, що вкрай ускладнить управління Євросоюзом.

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Якщо ми дозволимо Каталонії - а це зовсім не наша справа - відокремитися, інші зроблять те саме. Я не хочу цього", - сказав Юнкер, виступаючи з промовою в Університеті Люксембургу.

За його словами, він "дуже стурбований" сепаратистськими тенденціями в Європі, а також раніше закликав прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя забезпечити контроль над ситуацією.

Говорячи про заклики влади Каталонії зробити ЄС посередником у переговорах із владою Іспанії, Юнкер зазначив, що Єврокомісія не може виступати посередником, якщо цього вимагає тільки одна сторона конфлікту.

Раніше в ЄС заявляли, що впевнені в здатності Рахоя вирішити це "внутрішнє" питання.

Нагадаємо, влада автономної іспанської області Каталонії організувала референдум про незалежність. Голосування ще до його початку визнав незаконним конституційний суд Іспанії, але, попри це, 1 жовтня в ньому взяли участь близько 3 млн осіб. Ні Мадрид, ні європейська влада не визнали референдуму. За твердженням уряду Каталонії, близько 90% учасників голосування висловилися за відокремлення від Іспанії.

10 жовтня в парламенті Каталонії було підписано декларацію про незалежність регіону від Іспанії, проте набуття чинності цього документа було відкладено. Каталонські лідери закликали Мадрид до переговорів.

11 жовтня Мадрид висунув Каталонії ультиматум, зажадавши від президента регіону Карлеса Пучдемона до понеділка, 16 жовтня, відповісти на запитання: проголошено незалежність цього регіону чи ні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram