ГоловнаСвіт

Газопровід "Nord Stream" просувають колишні агенти КДБ і Штазі, - данський журналіст-розслідувач

Вони корумпували або шантажували найбільш важливих політиків Швеції, Фінляндії, Німеччини і Данії для отримання відповідних дозволів.

Газопровід "Nord Stream" просувають колишні агенти КДБ і Штазі, - данський журналіст-розслідувач
Фото: vedomosti.ru

Просуванням і будівництвом газопроводу "Північний потік" займалися і продовжують займатися колишні агенти КДБ і Штазі (секретна служба НДР, - ред), які корумпували або шантажували найбільш важливих політиків Швеції, Фінляндії, Німеччини і Данії для отримання відповідних дозволів.

Про це данський журналіст-розслідувач Єнс Ховсгаард пише в своїй книзі "Spionerne der kom ind med varmen" ("Шпигуни прийшли зі спекою"), яка з'явилася в данських книжкових крамницях. Інтерв'ю з автором опублікувало польське видання “Business Portal Alert”.

За словами Єнса Ховсгаарда, в його книзі йдеться про закулісну політичну гру навколо "Nord Stream", коли в 2010 році видавали дозволи на будівництво спірного газопроводу по дну Балтійського моря. "Я показую, як Кремль і «Газпром» з Путіним і колишніми агентами Штазі і КДБ підкупили і шантажували політиків та інших політиків на рівні міністрів у таких країнах, як Швеція, Фінляндія, Німеччина і Данія. Брудна історія!" - каже він.

Автор розповів, що нинішній виконавчий директор "Nord Stream" Маттіас Варніг був агентом Штазі в НДР і секретним агентом у Західній Німеччині. Володимир Путін, який повністю контролює «Газпром», є колишнім агентом КДБ. "Ці двоє джентльменів - старі друзі, які працювали разом у Дрездені під час «холодної війни». Коли їм знадобився дозвіл на будівництво газопроводу «Північний потік» у 2009 році, вони вербували колишніх колег і використовували кілька шпигунських методів для чинення тиску і шантажу на політиків і державних службовців у країнах, що беруть участь у проекті", - розповів він.

Ховсгаард також нагадав, що колишні агенти КДБ (так звані "силовики") і зараз займають чільні посади в адміністрації Путіна і в "Газпромі". П'ять із шести президентів "Газпрому" були шпигунами КДБ.

Ховсгаард наголосив, що, незважаючи на зміни ситуації в світі порівняно з 2009 роком, путінська система залишилася колишньою, вона зовсім не змінилася. Тому і зараз "Північний потік" і "Газпром" продовжують використовувати погрози урядам і здійснювати щедрі пожертви для отримання дозволу на будівництво вже нової гілки "Nord Stream". "З західної точки зору в 2009 році Путін і Росія були звичайними партнерами. І коли такі країни, як Польща й Україна, або країни Балтії неодноразово попереджали решту Європи про наміри Путіна використовувати газ як політичну зброю, то мало хто із західних лідерів узяв це до уваги", - сказав журналіст.

Він повідомив, що у своїй книзі розкрив дані, отримані з дипломатичних каналів, і документи, що свідчать про наслідки згоди на російський проект. "Для таких країн, як Данія, доступ данських компаній на російський ринок був важливішим, ніж стабільність України. Сьогодні політики краще усвідомлюють цю проблему, але як відмовитися від Путіна, коли він і вів і з ними справу в 2010 році? Це проблема", - вважає Ховсгаард.

Крім того, в Данії в 2009 році не було публічних дебатів про будівництво "Nord Stream", уряд тримав у секреті перебіг переговорів від громадськості та неодноразово дезінформував її і опозиційні партії щодо суті проекту. "Уряд на чолі з прем'єр-міністром Ларсом Локке Расмуссеном буквально продав душу Путіну і Росії в обмін на візити на високому рівні. Протягом 46 років між Данією і Росією не було державних відвідувань. У 2009-2011 роках прем'єр-міністр Данії відвідав Росію тричі, прем'єр-міністр Володимир Путін і президент Медведєв також відвідали Данію, і, нарешті, в 2011 році данська королівська сім'я прибула в Росію з чотириденним візитом", - розповів журналіст.

На його думку, Данія може блокувати цей проект, оскільки частина трубопроводу проходить через територіальні води країни.

Данський журналіст вважає, що в колишніх агентів Штазі і КДБ, у співпраці з колишнім канцлером Німеччини Герхардом Шредером, є доступ до осіб, які приймають рішення в Данії, Швеції і Фінляндії. "І вони використовують ці контакти. Колишній прем'єр-міністр Швеції Горан Перссон тепер є високооплачуваним лобістом "Північного потоку". Те ж саме - колишній прем'єр-міністр Фінляндії Пааво Ліппонен. Як "Nord Stream", так і "Nord Stream 2" зареєстровані в кантоні Цуг (Швейцарія) і керівництво складається з тих самих людей. Матіас Варнінг також є директором", - додав Ховсгаард.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram