Північний потік: консенсус Москви і Берліна всупереч Вашингтону і Києву

Проект будівництва трубопроводу "Північний потік" увінчує собою початок нової ери конфлікту інтересів у Східній Європі, небаченого з 1990х років. Одну з важливих позицій у ньому, безумовно, займає і Україна, адже вона наряду з Білоруссю довгий час залишалася транзитним партнером РФ для постачання енергоносіїв у Європу - це питання було стратегічним для Москви, і лише балтійські країни змогли відмовитись від ролі транзитерів.

Фото: EPA/UPG

У той же час РФ була вимушена створювати новий проект трубопроводу в обхід "слов'янських сестер", з огляду на постійні конфлікти з Києвом та Мінськом, які робили транспортування енергоносіїв усе дорожчим для Москви.

Проект "Північного потоку" - своєрідний економічний і інфраструктурний міст між ЄС та РФ, створення якого невигідне у першу чергу країнам Східної Європи, особливо Україні, Польщі та Білорусі. У той же час ФРН є ключовими лобістами і бенефіціарами проекту в ЄС, що, безумовно не викликає захвату у держав, які займають відносно РФ принципову, а не прагматично-ситуативну позицію.

Євроструктури вже "висловили занепокоєння", що санкції на РФ з боку США можуть серйозно вдарити по самому Євросоюзові, і у цей момент для багатьох користувачів українського сегменту інтернету відкрились очі на доволі неприємний факт: попри 'дієві' санкції і 'велике' занепокоєння, ЄС не готовий відмовитися від спільного з РФ профіту щодо одного з найбільших проектів у сфері транзиту останніх років.

Подібні ситуації вкотре нагадують українцям, що небезпечно опиратися у чомусь не на власні сили, а на "добрий Брюссель", який, як виявилося, підтримує лише формальні ознаки конфлікту з РФ як серйозним порушником міжнародного права. Разом з тим, політика досі залишається для пересічного українця терра інкогніта, отож питання лояльності до ЄС знаходить відповідь у багатьох за інерцією. Однак вже скоро ми можемо стати свідками зародження нового явища - українського євроскептицизму, очевидно орієнтованого на Східну Європу і США. Час покаже, чи буде успішним і цей політичний проект...

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram