ГоловнаПолітика

"Наша газотранспортна система є козирем для мирного повернення Донбасу і Криму", - Гопко

"Якщо забрати в нас цю перевагу, інтерес багатьох європейських партнерів, на яких тримається підтримка санкцій проти Росії, буде поступово зникати".

"Наша газотранспортна система є козирем для мирного повернення Донбасу і Криму", - Гопко
Фото: day.kyiv.ua

Антиросійські санкції, прийняті США, є дуже важливими для України, адже вони стосуються "Північного потоку-2". Не допустити його будівництва - важливо для мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це сказала голова комітету з закордонних справ Ганна Гопко в інтерв'ю LB.ua.

"Це один із найжорсткіших пакетів санкцій, які безпосередньо зачіпають інтереси Газпрому - головного донора режиму Кремля. Чому для нас є стратегічно важливим не допустити будівництво "Північного потоку-2"? Тому що сам факт того, що через територію України проходить газ до всієї Європи - це наша перевага. Якщо прибрати цю перевагу, інтерес багатьох європейських партнерів, на яких тримається підтримка санкцій проти Росії, буде поступово зникати. Ми втратимо інструмент забезпечення мирного врегулювання конфлікту на сході, адже наша газотранспортна система є козирем для мирного повернення Донбасу та Криму. Плюс для Східної Європи безпекові наслідки "Північного потоку-2" також під питанням", - сказала вона.

Гопко також зазначила, що "Після нашої перемоги в Стокгольмському арбітражі і на поступовому шляху до блокування СП-2 Росія втрачає позиції в ключовому для них енергетичному секторі, саме газовий сектор вона використовувала для геополітичного впливу та шантажу".

Крім цього, нардеп сподівається, що палата представників підтримає рішення сейму про запровадження санкцій.

"Дії Росії і на Донбасі, і в Криму, особливо щодо порушення прав людини, не додають аргументів палаті представників, щоб ці санкції не прийняти. Для нацбезпеки США санкції проти Росії дуже важливі. Саме тому обидві партії досягли консенсусу з цього питання в Сенаті , а отже, ймовірно, такий консенсус буде і в Палаті представників", - говорить Гопко. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram