ГоловнаСвіт

Екс-співробітника Держдепу США звинуватили в передачі секретних даних Китаю

Підозрюваний стверджує, що передав Китаю лише дві свої незасекречені роботи.

Екс-співробітника Держдепу США звинуватили в передачі секретних даних Китаю
Здание Госдепа США
Фото: topwar.ru

Колишнього співробітника Держдепартаменту США заарештували за звинуваченням у передачі секретної інформації китайському агентові.

Про це повідомляє ABC News

60-річному Кевіну Меллорі, жителю штату Вірджинія, висунули звинувачення в шпигунстві, які можуть призвести до довічного ув'язнення. За словами прокурора Джона Гіббса, за "певних умов" Меллорі може загрожувати навіть страта.

Згідно з матеріалами справи, в квітні Меллорі літав у Шанхай, а після повернення не задекларував $16,5 тис. готівкою, знайдені митниками в його ручній поклажі.

У травні його допитало ФБР. Чоловік визнав, що в Китаї зустрічався з двома представниками дослідного центру - Шанхайської академії суспільних наук, які могли бути агентами китайської розвідки. За його словами, вони дали йому спеціальний пристрій для пересилання документів.

Меллорі заявив ФБР, що передав Китаю лише дві свої незасекречені роботи, що стосуються політики США, і отримав за це $25 тис.

Однак під час вивчення пристрою ФБР виявило інші документи, які, на думку Меллорі, були видалені. В одному повідомленні чоловік писав: "Ваша мета - отримати інформацію, моя - отримати оплату". Спецслужба також знайшла в списку віддалених матеріалів чотири засекречені доповіді.

Меллорі працював спеціальним агентом Дипломатичної служби безпеки в Держдепартаменті з 1987 по 1990 рік. Потім він займав різні пости в урядових структурах і мав доступ до держтаємниці. Він покинув держслужбу в 2012 році.

У матеріалах звинувачення йдеться, що китайські агенти закликали Меллорі продовжити роботу в уряді, щоб отримати посаду з доступом до цінної інформації.

Нагадаємо, на початку червня в США заарештували підрядника Агентства національної безпеки, 25-річну Реаліті Лі Віннер. Її звинуватили в передачі засекреченої інформації ЗМІ. За попередніми даними, йдеться про матеріал з приводу втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році, який опублікувало видання The Intercept.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram