ГоловнаСвіт

Американку заарештували за передачу в ЗМІ документа АНБ про вплив РФ на вибори

Дівчині загрожує до 10 років в'язниці.

Американку заарештували за передачу в ЗМІ документа АНБ про вплив РФ на вибори
Реалити Ли Виннер
Фото: twitter.com

Мін'юст США санкціонував арешт спеціалістки компанії-підрядника Агентства національної безпеки, яку підозрюють у передачі виданню The Intercept секретної доповіді АНБ з інформацією про втручання російських хакерів у вибори в США.

Повідомлення про це розміщено на сайті відомства.

Співробітниця компанії Pluribus International Corporation 25-річна Реаліті Лі Віннер винесла засекречені документи за територію установи і передала ЗМІ.

"Віннер була заарештована ФБР у себе вдома в суботу, 3 червня, в понеділок вона постала перед судом", - йдеться в повідомленні.

Компанія-підрядник АНБ Pluribus International Corporation після внутрішньої перевірки з'ясувала, що Віннер була однією із шести співробітників, які роздрукували доповідь. При цьому вона виявилася єдиною, хто користувався електронною поштою в інформаційному центрі. У цей час Віннер перебуває під домашнім арештом. Їй загрожує до 10 років позбавлення волі.

Джерела телеканалу CNN стверджують, що ці матеріали були використані в одній зі статей The Intercept, в якій описано деталі секретної доповіді АНБ про втручання російських хакерів у виборчу кампанію 2016 року. Джерело CNN, близьке до уряду США, підтвердило справжність викладених фактів і їхню причетність до засекречених даних АНБ.

За даними телеканалу, пізніше дівчина зізналася у вилученні засекреченої розвідувальної інформації з її робочого місця, збереженні та передачі інтернет-порталу.

В опублікованій 5 червні статті The Intercept йдеться, що російська розвідка здійснила кібератаку як мінімум на одного постачальника програмного забезпечення для виборчих дільниць, а також розіслала фішингові листи більш ніж у 100 місцевих виборчих дільниць за кілька днів до виборів у листопаді 2016 року. Такі дані містить засекречена доповідь АНБ про втручання Росії у виборчу кампанію 2016 року.

Видання зазначало, що редакція отримала документ від анонімного джерела, після чого справжність підтвердили незалежні експерти, а спецслужби попросили їх відредагувати перед публікацією «особливо дражливу інформацію», яка може зашкодити національній безпеці.

У доповіді зазначено, що злом систем здійснили співробітники російського ГРУ в серпні 2016 року, а метою атаки було отримання інформації про програмні рішення, які використовують у системі для голосування. Ті, хто здійснював цю атаку, ймовірно, використовували отриману інформацію для того, щоб запустити фішингову розсилку, пов'язану з реєстраційними формами для виборців, а отримані дані потім використовувати для доступу до муніципальних і регіональних державних органів США.

У АНБ вважають, що хакери зосередилися на зборі даних, безпосередньо пов'язаних з процесом реєстрації виборців США, а також на зборі даних про приватних виробників машин, які зберігають і верифікують інформацію про списки виборців. Деякі з цих машин, вказує The Intercept, рекламуються як пристрої, оснащені бездротовою системою Bluetooth з доступом до мережі інтернет, що може створювати «ідеальні умови» для подальших шкідливих дій.

За оцінкою Міністерства внутрішньої безпеки, дані, які збирали в результаті цієї кібератаки, не стосувалися підрахунку голосів і не могли скомпрометувати результати виборів, вказує The Intercept.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram