ГоловнаСвіт

Чорногорія стала членом НАТО

Альянс тепер налічує 29 держав.

Чорногорія в понеділок офіційно стала 29-м членом НАТО. Церемонія пройшла 5 червня у Вашингтоні в будівлі Держдепартаменту США в присутності прем'єр-міністра Чорногорії Душка Марковича, генсека НАТО Єнса Столтенберга, заступника держсекретаря США Томаса Шеннона.

Переговори Чорногорії про вступ у НАТО тривали з 2008 року, коли країні було запропоновано розпочати інтенсифікований діалог, враховуючи її бажання вступити в НАТО. Уже через рік Чорногорія отримала План дій щодо членства. Формальне запрошення стати членом альянсу було отримано наприкінці 2015 року.

У квітні 2017 року парламент Чорногорії ратифікував протокол про приєднання країни до НАТО. Прем'єр-міністр Душко Маркович потім назвав це голосування історичною подією і порівняв його з першим визнанням незалежності Чорногорії в 1878 році.

Нагадаємо, що це перше розширення НАТО з 2009 року, коли членами альянсу стали Албанія і Хорватія. У 2004 році до НАТО увійшли відразу сім країн, включаючи Литву, Латвію та Естонію, а також сусідні з Україною Румунію та Словаччину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram