ГоловнаПолітика

Геращенко сподівається, що Україна стане наступним членом НАТО

У 2008 році країна втратила ПДЧ через відсутність єдності в цьому питанні.

Геращенко сподівається, що Україна стане наступним членом НАТО
Фото: Макс Требухов

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко сподівається, що Україна стане наступним, 30-м членом НАТО.

Про це вона написала в фейсбуці, коментуючи вступ до альянсу Чорногорії.

Геращенко вважає, що в 2008 році Україна втратила шанс на отримання плану дій щодо членства в НАТО, тому що під тиском Росії серед політичної еліти не було єдності в цьому питанні.

"Ми повинні спокутувати цю провину, цей гріх перед українцями і зробити все, щоб Україна стала членом НАТО. Докласти надзусиль. Не боятися розсердити Москву, тому що вона нас усе одно ніколи не залишить у спокої, чи будемо ми йти в НАТО або будемо клястися в любові до балалайки. Україна і Грузія повинні стати 30-м і 31-м членом НАТО. Такою я бачу свою мету як політика", - заявила Геращенко.

Нагадаємо, 5 червня Чорногорія офіційно стає членом НАТО. Це перше розширення альянсу з 2009 року, коли в нього вступили Албанія та Хорватія.

Найближчою країною в черзі на вступ до НАТО є Македонія, яка ще в 1999 році отримала План дій щодо членства. У 2010 році ПДЧ також отримала Боснія і Герцеговина, але поки що його не активувала.

Україна за нинішньої влади вважає вступ до НАТО своєю стратегічною метою, але поки що кроків у цьому напрямку не робить. Водночас Військова доктрина України передбачає розвиток Збройних сил України за західними стандартами і досягнення сумісності зі збройними силами держав - членів НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram