ГоловнаСвіт

Мей запропонувала дозволити громадянам країн ЄС залишитися в Британії після "Брекзиту"

У Британії зараз живе близько 3,2 мільйона європейських громадян.

Мей запропонувала дозволити громадянам країн ЄС залишитися в Британії після "Брекзиту"
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мэй на зустрічі з лідерами країн Євросоюзу висловила готовність надати всім громадянам цих країн, які прожили в Сполученому Королівстві щонайменше п'ять років, постійний дозвіл на проживання.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Цей статус дозволить цим особам і після виходу Британії з ЄС без перешкод жити в країні і користуватися державними послугами освіти і охорони здоров'я, а також соціальними пільгами. Поки що незрозуміло, з якого моменту буде відраховуватися п'ятирічний термін перебування.

Мей підкреслила, що її пропозиція буде чинною, лише якщо такі самі права будуть надані британським громадянам, які проживають в інших країнах ЄС.

Звертаючись до лідерів країн ЄС, прем'єр зазначила, що не хоче того, щоб громадяни країн Євросоюзу, які живуть у Британії, їхали зі Сполученого Королівства. За її словами, у багатьох випадках тоді йтиметься про розпад сімей.

На думку Мей, її пропозиція гарантує певну визначеність 3 мільйонам європейців, які вже побудували кар'єру в Британії, створили сім'ю і зробили свій внесок у добробут британського суспільства.

У Британії зараз живе близько 3,2 мільйона європейських громадян, а в інших 27 країнах - 1,2 мільйона британців.

Переговори про умови виходу Британії з Євросоюзу почалися 19 червня. Членство Британії в ЄС має припинитися 29 березня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram