ГоловнаСвіт

Подрузі екс-президента Південної Кореї дали три роки в'язниці за зловживання владою

Чхве Сун Сіль визнали винною у використанні зв'язків з Пак Кин Хе, щоб улаштувати дочку в університет.

Подрузі екс-президента Південної Кореї дали три роки в'язниці за зловживання владою
Пак Кын Хе
Фото: EPA/UPG

Суд у Південній Кореї засудив Чхве Сун Сіль, подругу і радницю колишнього президента Південної Кореї Пак Кин Хе, яка опинилася в центрі корупційного скандалу, до трьох років ув'язнення за звинуваченням у зловживанні владою.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Прокурори вимагали для Чхве Сун Сіль сім років позбавлення волі за використання зв'язків з Пак Кин Хе, щоб улаштувати в університет свою дочку Чон Ю Ра. Також, за даними слідства, вона тиснула на керівництво університету, щоб Чон ставили оцінки за роботи, яких вона ніколи не робила, і зараховували іспити, яких вона не складала.

Чхве Сун Сіль також також звинувачують у тому, що вона брала з відома Пак Кин Хе хабарі від великих компаній. За цим звинуваченням суд ще не прийняв рішення.

Нагадаємо, скандал навколо Пак Кин Хе і Чхве Сун Сіль розгорівся після того, як журналісти знайшли в сміттєвому баку готелю планшет із секретними документами, серед яких були тексти промов президента. Пізніше вона зізналася, що радилася зі своєю подругою під час підготовки до виступів і, порушивши конституцію, допустила її до секретних документів. Після цього Південною Кореєю прокотилася хвиля протестів, учасники яких вимагали відставки Пак.

Офіційні звинувачення у зловживанні владою і перевищенні повноважень були пред'явлені Чхве Сун Сіль у листопаді минулого року. Прокуратура звинуватила її в тому, що вона незаконно змушувала великий бізнес вносити багатомільйонні пожертвування у два пов'язані з нею неурядові фонди.

У грудні за імпічмент Пак Кин Хе проголосував південнокорейський парламент, однак формально вона залишалася президентом. А в березні Конституційний суд Південної Кореї підтримав імпічмент Пак, після чого її усунули від влади. 31 березня екс-президента заарештували і помістили у слідчий ізолятор.

Офіційні звинувачення Пак Кин Хе висунули 17 квітня. Її підозрюють у хабарництві, зловживанні владою і незаконному тиску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram