ГоловнаЕкономікаБізнес

У німецькій компанії заявили про незаконний арешт митницею України партії харчових добавок і спецій

У компанії звинуватили митницю в корупційних схемах.

У німецькій компанії заявили про незаконний арешт митницею України партії харчових добавок і спецій

Застосовувані митними органами "корупційні схеми" перешкоджають роботі європейського бізнесу в Україні, через що бізнес зазнає значних збитків, а країна втрачає інвестиційну привабливість в очах західних партнерів. Про це під час прес-конференції заявили представники німецької компанії VAN HEES, повідомляє РБК-Україна.

Зокрема, Віктор Собець, директор компанії "Вікос", що є офіційним дистриб'ютором продукції VAN HEES в Україні, повідомив, що в березні 2017 року дистриб'ютор отримав чергову велику партію харчових добавок до ковбасних виробів разом із супровідними документами, оформленими відповідно до міжнародного законодавства.

"Під час оформлення вантажу митники вирішили, що для проведення аналізу необхідно взяти проби і перевірити товар на наявність у них наркотиків, прекурсорів і отруйних речовин. Усі дії формально відповідають законодавству, але по суті, прикриваючись законодавством, вони примушують нас до беззаконня", - сказав Собець. Він зазначив, що після цього компанія "Вікос" отримала на електронну пошту лист, у якому було сказано про виявлення в зразках продукції прекурсора "сафрол".

"У суміші входять мускатний горіх і екстракт мускатного горіха, тому робити аналіз на наявність сафролу немає потреби - він там є, але в незначних кількостях. Але в Україні жодна лабораторія не в змозі визначити кількість сафролу у спеціях", - додав він. Незважаючи на відсутність в лабораторному дослідженні точної інформації про кількість сафролу в спеціях, співробітники митного поста "Південний термінал", за словами Собця, звинуватили компанію-дистриб'ютора у ввезенні прекурсорів і конфіскували товар.

"Компанія "Вікос" ніколи ані не імпортувала, ані не експортувала в Україну ні наркотики, ні лікарські препарати, ні прекурсори. "Вікос" 24 роки на ринку України, він постачає технології й інгредієнти для м'ясопереробної продукції, жодні прекурсори до складу не входять, але переконати чиновників неможливо", - зазначив Собець, уточнивши, що такі звинувачення повністю абсурдні і суперечать здоровому глузду, оскільки виготовлення сафролу з мускатного горіха досить дороге задоволення. Крім того, Собець припустив, що після такого висновку лабораторії митниця автоматично повинна була заборонити ввезення мускатного горіха понад 100 імпортерам, проте зараз претензії в них є тільки до їхньої компанії - "Вікос".

Присутній на прес-конференції адвокат Володимир Тарасюк заявив, що прекурсор, у перевезенні якого звинувачують компанію, є рідиною, тоді як продукція компанії представлена у вигляді сухого порошку. "Єдиною підставою зупинки цього товару на митниці - для створення цієї штучної схеми - стала банальна наявність у цих харчових добавках мускатного горіха в кількості 15%... Хімічна лабораторія ДФС у своєму висновку посилається на літературні джерела, в яких йдеться про те, що мускатний горіх містить сафрол", - сказав адвокат. При цьому адвокат повідомив, що історія з ускладненням постачання товарів насправді почалася з вересня 2016 року, коли на митному посту "Південний термінал" змінився начальник, який запропонував заступнику директора компанії "Вікос" змінити брокерську компанію. "Ми скористалися пропозицією, звернулися до нового брокера. Щоб ви розуміли різницю в розмитненні: якщо раніше це коштувало 800 грн, то новий брокер заявив ціну в 20 тис. грн. Новий брокер відкрито повідомив, що половину суми він повинен віддати новому керівництву митниці" , - сказав адвокат.

Тарасюк зазначив, що на таких умовах німецька компанія відмовилася працювати з брокером і з березня в неї почалися проблеми з перевезенням товарів в Україну, через що компанія зазнає значних збитків. Інспектор Ради бізнес-омбудсмена Володимир Куценко, який також брав участь у прес-конференції, заявив, що до них уже надійшла скарга компанії і вони мають намір найближчим часом розглянути її. Він також додав, що раніше бізнес-омбудсмен уже розглядав аналогічний бізнес-конфлікт, приводом для якого стали звинувачення у ввезенні сафролу. "Я не можу розкривати деталі і те, чого стосувалася ця скарга, але дуже вона схожа. Але вона була вирішена успішно для того, хто подав скаргу", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram