ГоловнаЕкономікаФінанси

95,5% корпоративних кредитів Платинум Банку були видані пов'язаним особам

Активи банку оцінили всього в 2,3 млрд грн.

95,5% корпоративних кредитів Платинум Банку були видані пов'язаним особам
Фото: signwork.com.ua

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив, що активи збанкрутілого Платинум Банку "коштують" тільки 2,3 млрд гривень, хоча в бухгалтерській документації було записано 8,3 млрд.

81,8% ліквідаційної маси банку - це кредити, надані юридичним і фізичним особам. "На папері" вартість кредитного портфеля Платинум Банку становить 6,795 млрд грн. При цьому його незалежна оцінка становить - 1,371 млрд грн, повідомляють на сайті Фонду.

Найбільша різниця між оціночною та балансовою вартістю - в портфелі корпоративних позичальників банку. "На папері" його вартість зафіксована на рівні 2,8 млрд грн, а його незалежна оцінка в 16 разів менша - 174,1 млн грн. У Фонді пояснюють це тим, що майже 95,5% загального кредитного портфеля юросіб - кредити, надані пов'язаним із банком особам. Сума заборгованості за ними становить 2,7 млрд грн. Оціночна вартість цих кредитів 110,8 млн грн, що становить лише 4,1% їх балансової вартості.

"Забезпеченням за 14 кредитами (з 25 чинних кредитних договорів компаній-інсайдерів) на суму 1,885 млрд грн є майно, яке було «створене» шляхом підробки та фальсифікації документів. Ідеться про цілісний майновий комплекс у Рокитнянському районі Київської області, до складу якого, зокрема, було протизаконно включено обладнання, яке вже перебувало в заставі іншого комерційного банку", - заявили в ФГВФО.

Ще 10,4% кредитів Платинум Банку (в т. ч. інсайдерських) на суму 291,6 млн грн є беззаставними. Загалом 95,7% кредитного портфеля юридичних осіб не обслуговується.

Щодо кредитного портфеля фізосіб, то на 1 квітня 2017 року заборгованість за договорами становила 3,978 млрд грн. При цьому 26,2% портфеля - кредити, надані позичальникам, які зареєстровані в зоні проведення АТО і АР Крим. Оціночна вартість таких кредитів становить лише 4,8% їх балансової вартості - 984,7 млн грн і 46,9 млн грн відповідно.

У рамках виплати гарантованої суми відшкодування вкладниками банку вже отримано понад 4,7 млрд грн, тому активів Платинум Банку, ймовірно, вистачить тільки на третю чергу кредиторів.

Нагадаємо, Платинум Банк - найбільший із неплатоспроможних у 2017 році. Фізичними особами - власниками істотної участі в Платинум Банку є Борис Кауфман і Григорій Гуртовий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram