ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд націоналізував Одеський НПЗ (оновлено)

Завод належав Сергієві Курченку.

Суд націоналізував Одеський НПЗ (оновлено)
Фото: www.autocentre.ua

Суворовський районний суд Одеси 19 червня ухвалив рішення про спецконфіскацію цілісного майнового комплексу Одеського нафтопереробного заводу у власність держави.

Про це повідомили в фейсбуці генеральний прокурор Юрій Луценко і його прес-секретар Лариса Сарган.

"Завод перейшов у власність держави в особі Кабінету Міністрів. Сподіваюся на швидкий і прозорий аукціон із приватизації. Дякую команді прокурора Одеської області Жученку та суддям Суворовського райсуду", - прокоментував це рішення Луценко.

Оновлення. Прокурор Одеської області Олег Жученко на брифінгу повідомив, що націоналізувати завод допоміг Дмитро Веремєєв - колишній заступник гендиректора Одеського НПЗ, який пішов на угоду зі слідством. Веремєєва засуджено на п'ять років позбавлення волі умовно з роком випробувального терміну.

Він дав слідству низку свідчень у "справі Курченка", крім того, повідомив про місцезнаходження низки документів, важливих для слідства, і про роль частини підозрюваних. Крім того, в рамках домовленостей він повинен компенсувати частину з 2 млрд грн збитку, заподіяного державі, пише

"Інтерфакс-Україна".

Наступним кроком у розслідуванні цієї справи Жученко назвав повернення на користь держави нафтопродуктів, які зберігали на підприємстві до кінця 2014 року. Частина нафти, яку повернути не можна, спробують компенсувати в грошовій формі.

Нагадаємо, Одеський НПЗ раніше належав Сергієві Курченку. Він купив завод на початку 2013 року і використовував його для оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів у вигляді реекспорту. Насправді паливо продавали в Україні без обов'язкових митних платежів.

Наприкінці травня йому пред'явили підозру в махінаціях з 800 тисячами тонн нафтопродуктів. Йому інкриміновано створення злочинної організації, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем, легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом.

Сергій Курченко також проходить підозрюваним у кількох інших кримінальних справах. Зокрема, йому закидають розкрадання 5,6 млрд гривень, які належали Національному банку, Укргазбанку, ПАТ "Аграрний фонд", вкладникам Брокбізнесбанку і Реал Банку, а також понад 2 млрд гривень при операціях зі зрідженим газом.

Курченко переховується в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram