ГоловнаСвіт

На виборах у Косові перемагає коаліція колишнього польового командира

Потенційного прем'єра Косова раніше звинувачували в скоєнні військових злочинів.

На виборах у Косові перемагає коаліція колишнього польового командира
Рамуш Харадинай
Фото: klankosova.tv

На парламентських виборах у Косові перемагає коаліція під керівництвом колишнього прем'єра та колишнього польового командира Армії визволення Косова Рамуша Харадиная.

Як повідомляє "Радіо Свобода", в коаліцію входять "Демократична партія Косова" президента Хашима Тачі, рух "Альтернатива" і "Альянс за майбутнє Косова", головою якого є Харадинай.

За даними центральної виборчої комісії, коаліція отримує майже 35% голосів виборців. Опозиційна ліва партія "Самовизначення" отримує приблизно 27% голосів. "Демократичний союз Косова" нинішнього прем'єр-міністра Іси Мустафи набирає близько 26% голосів. Харадинай уже оголосив про перемогу.

Харадинаю 48 років. У 1998-1999 роках він командував підрозділами Армії визволення Косова під час збройного конфлікту в області з югославською армією і сербською поліцією. Прокуратура Гаазького трибуналу з військових злочинів у колишній Югославії звинувачувала Харадиная в скоєнні військових злочинів, проте його виправдала судова колегія цього органу міжнародного правосуддя. У 2004-2005 роках Харадинай уже займав посаду прем'єр-міністра Косова.

У парламенті Косова 120 депутатів. 10 мандатів закріплені за представниками національних меншин, у тому числі - сербської.

Новому уряду доведеться вирішувати цілу низку гострих питань, що стосуються, зокрема, напружених відносин з Сербією, вступу в Євросоюз, боротьби з епідемією корупції, а також можливого пред'явлення звинувачень у скоєнні військових злочинів проти деяких лідерів новим спеціальним судом у Гаазі. Ще однією проблемою стане ухвалення угоди про демаркацію кордону з Чорногорією, якої вимагає Брюссель для приєднання Косова до Шенгенської зони безвізових поїздок.

Косово, колишня автономна область у складі югославської федерації, оголосило про незалежність від Сербії в 2008 році. Республіку Косово визнали 115 держав світу. Інші країни - серед них Сербія, Росія, Китай і деякі країни Європейського Союзу - незалежність Косова не визнали.

Нагадаємо, в травні уряд прем'єр-міністра Іси Мустафи відправили у відставку. Відповідне рішення підтримали 78 депутатів зі 120 на підставі того, що члени уряду не спромоглися виконати свої політичні обіцянки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram