ГоловнаСвіт

Уряд Угорщини пом'якшить законопроект про контроль НУО

Один з найбільш спірних пунктів законопроекту не будуть змінювати.

Уряд Угорщини пом'якшить законопроект про контроль НУО
Фото: tqn.com

Уряд Угорщини викреслить деякі спірні пункти із законопроекту, покликаного регулювати діяльність неурядових організацій (НУО), що фінансуються з-за кордону.

Про це повідомляє Аssociated Рress.

Голова штабу прем'єр-міністра Віктора Орбана Янош Лазар заявив, що уряд прийняв і затвердив деякі "юридичні проблеми", відзначені Венеціанською комісією - радниками Ради Європи.

Відповідно до законопроекту, який, як очікується, ухвалять наступного тижня, НУО, які отримують більш ніж $26 тис. на рік з-за кордону, повинні офіційно реєструватися і розкрити своїх іноземних вкладників.

Згідно з рекомендаціями комісії, цивільним групам доведеться перераховувати тільки вкладників, які дають більш ніж 500 тис. форинтів, а НУО буде дозволено подавати документи на видалення з реєстру, якщо вони отримають менш ніж $26 тис.

Очікується, що один з найбільш спірних пунктів законопроекту - обов'язок НУО повідомити про статус фінансованих з-за кордону в більшості друкованих та онлайн-виданнях - не змінюватиметься.

"Уряд робить те, що завжди робить, ігноруючи основні критичні зауваження", - зазначив Гергель Баранді, депутат від опозиційної Соціалістичної партії Угорщини, підкресливши, що жодних суттєвих змін у законопроекті не зроблено.

Нагадаємо, що регулярні демонстрації проти політики партії Орбана тривають уже близько двох місяців. 11 квітня правоконсервативний уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана шляхом прискореної процедури провів через парламент законопроект, згідно з яким іноземні ВНЗ повинні мати відділення у своїй країні, крім відділення в Угорщині. Конституційний суд Угорщини незабаром повинен розглянути законопроект, згідно з яким Центрально-Європейський університет (CEU), заснований американським мільярдером Джорджем Соросом, фактично муситиме припинити свою роботу в країні. CEU, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного вишу з акредитацією в США, але в нього єдине відділення в Будапешті.

Минулого тижня Орбан заявив, що Сорос фінансує організації, які нагадують мафіозну мережу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram