ГоловнаСвіт

Чемпіона світу з ММА звільнили з-під варти, - правозахисники

10 червня має відбутися його прес-конференція в Грозному.

Чемпіона світу з ММА звільнили з-під варти, - правозахисники
Фото: Газета.ру

Правозахисник Ігор Каляпін з Комітету з питань запобігання катуванням заявив, що чеченського борця Мурада Амрієва, затриманого за запитом російських правоохоронних органів в Білорусії і переданого Росії, звільняють з-під варти.

"Мурада Амрієва звільняють з-під варти. Решта буде залежати від його бажання і його волі. Ця історія закінчилася благополучно", - написав Каляпін у "Фейсбуці".

Член ради з прав людини при голові Чечні Хеда Саратова своєю чергою анонсувала прес-конференцію за участю Амрієва, яка відбудеться в Грозному 10 червня передає Бі-бі-сі.

У Росії Амрієв перебуває в розшуку за запитом чеченської влади - вона звинувачує його у використанні свідомо підробленого паспорта.

Правозахисники водночас стверджують, що йдеться про друкарську помилку в паспорті, допущену співробітниками паспортного столу. За їхньою версією, приводом для переслідування стали заяви Амрієва в матеріалі "Нової газети" про "кровну помсту", оголошену йому чеченськими поліцейськими.

8 червня стало відомо, що Амрієва затримано на території Білорусі - в місті Добруш Гомельської області. Представники білоруських правоохоронних органів заявили, що Амрієва передадуть Росії. Правозахисники вказували, що етапування Амрієва в Чечню загрожує його життю і здоров'ю.

З відеозверненням з проханням не етапувати Амрієва в Чечню виступили його мати і батько. Сам Амрієв, перебуваючи в Добрушському РВВС, викрикнув з вікна, що готовий просити політичного притулку в Білорусі.

Як повідомлялося раніше, сім'я Амрієва покинула Чечню з міркувань безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram