ГоловнаПолітика

Аваков заявив про причетність "деяких лідерів РФ" до замаху на Осмаєва

Кілер може відповідати на запитання слідчих.

Аваков заявив про причетність "деяких лідерів РФ" до замаху на Осмаєва
Арсен Аваков
Фото: 24tv.ua

Слідство у справі про замах на Адама Осмаєва встановило "ланцюжок, що веде до деяких лідерів РФ", заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Суспільство зрозуміє всі деталі, коли справа опиниться в суді. Однак мотиви злочину, суть, довжелезний ланцюжок, що веде до деяких лідерів РФ, у нас зафіксовано. Більше поки що сказати не можна", - сказав Аваков журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

Міністр повідомив, що чоловік, який стріляв в Осмаєва, зараз перебуває в задовільному стані і може відповідати на запитання слідчих.

Нагадаємо, 1 червня в Києві відбувся замах на учасників АТО, які служили в лавах батальйону поліції "Київ-2", Адама Осмаєва і його дружину Аміну Окуєву.

За попередніми даними поліції, нападник назвався іноземним журналістом, заздалегідь домовився з подружжям про зустріч. Коли вони сіли в автомобіль, невідомий дістав з коробки пістолет і вистрілив у груди Осмаєву. У відповідь Окуєва зробила кілька пострілів зі свого пістолета.

Обох чоловіків госпіталізували з вогнепальними пораненнями. Стрільцю суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

8 червня Осмаєв виписався з лікарні.

Чеченця Адама Осмаєва затримали в лютому 2012 року в Одесі. СБУ заявляла, що Осмаєв, прибувши до Одеси з Росії за чужими документами, створив і очолив екстремістську групу "Імарату Кавказ". До неї увійшли громадянин Казахстану Ілля П'янзін і виходець із Чечні Руслан Мадаєв. У січні 2012 року стався вибух саморобної бомби в їх орендованій квартирі, в результаті чого загинув Мадаєв, а П'янзін з опіками потрапив до реанімації, де і дав свідчення про підготовку терактів на території Росії і замаху на Путіна.

Росія вимагала екстрадиції Осмаєва. Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видавати Осмаєва РФ, після чого Україна призупинила процес екстрадиції.

Восени 2014 року одеський суд звільнив його з-під варти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram