ГоловнаПолітика

У Харківській області пройшли обшуки у справі про розкрадання 5 тис. га землі

Ділянку аграрного коледжу було незаконно передано у власність іншим особам.

У Харківській області пройшли обшуки у справі про розкрадання 5 тис. га землі
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура і Служба безпеки України в п'ятницю, 9 червня, провели обшуки в приміщеннях Головного управління Держгеокадастру в Харківській області, його територіального підрозділу і в одній з районних державних адміністрацій області.

Як повідомляють на сайті ГПУ, обшуки пов'язані з розкраданням 5 тис. га землі, які перебували в постійному користуванні Липковатівського аграрного коледжу (Нововодолазький район). Ділянка була незаконно виключена із земель освіти, включена в землі запасу і надалі передана іншим особам у власність і користування.

Коледж у Липкуватівці - один з найстаріших навчальних закладів в Україні. Він був створений як сільськогосподарська школа 1902 року.

Як повідомляє видання "Водолага", восени 2014 року на поля коледжу заїхали якісь люди і почали посівні роботи. Як виявилося, Нововодолазький держгеокадастр вивів 2500 га в категорію запасу і передав в оренду двом фермерам. Частину розділили приблизно на 600 наділів по 2 гектари, після чого роздали звичайним громадянам.

У Держгеокадастрі стверджували, що діяли на підставі листа з облпрокуратури, в якому говорилося, що нібито коледж не має документів на землю.

У 2016 році коледжу вдалося повернути ділянки з незаконного користування фермерів. Стосовно дрібних наділів судові тяганини тривали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram