ГоловнаСвіт

США закликали послабити блокаду Катару

Блокада шкодить військовим операціям проти бойовиків "Ісламської держави" в регіоні.

США закликали послабити блокаду Катару
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Рекс Тіллерсон в п'ятницю, 9 червня, закликав країни Перської затоки до деескалації у відносинах з Катаром і застеріг від дипломатичних наслідків продовження блокади, повідомляє DW.

"Наші очікування - що (країни Затоки. - Ред.) негайно зроблять кроки до деескалації ситуації і докладуть щирих зусиль для подолання протиріч", - цитує Тіллерсона інформагентство Reuters.

Держсекретар США зазначив, що блокада принесла "наслідки, які не планували". Серед них - проблеми, з якими зіткнулися звичайні громадяни Катару, блокування міжнародних бізнес-операцій і військових операцій США проти "Ісламської держави" в цілому регіоні.

Тіллерсон закликав до "спокійного і обдуманого діалогу" і зазначив, що США підтримують зусилля з посередництва в цьому конфлікті, які докладає Кувейт.

Нагадаємо, 5 червня кілька арабських країн регіону - зокрема Саудівська Аравія, Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати і Єгипет - розірвали дипломатичні зв'язки з Катаром через нібито підтримку останнім екстремістів і терористів. Пізніше до цих країн приєдналися Ємен, Мальдівська Республіка, Мавританія, Сенегал і Чад. Габон обмежився засудженням дій офіційної Дохи.

Катар спростовує звинувачення, які привели до найбільшої кризи в регіоні Перської затоки за останні роки. Держави-сусіди заявили про припинення транспортного сполучення з Катаром і наказали його громадянам покинути їх території, тоді як з Дохи повідомляють про ажіотаж у супермаркетах - люди скуповують продукти і воду в очікуванні дефіциту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram