ГоловнаСвіт

У Будапешті пройшла багатотисячна акція протесту проти владної партії

Регулярні демонстрації проти політики партії Орбана тривають уже шість тижнів.

У Будапешті пройшла багатотисячна акція протесту проти владної партії
Фото: EPA/UPG

У столиці Угорщини Будапешті тисячі людей узяли участь в акції протесту проти політики владної націоналістичної партії "Фідес".

Про це повідомляє BBC.

Близько чотирьох тисяч осіб з прапорами Угорщини і Євросоюзу перейшли через Дунай по мосту Свободи. До них почали приєднуватися інші учасники, і до моменту, коли протестувальники дійшли до будівлі парламенту, колона розрослася приблизно до 10 тис. осіб.

Регулярні демонстрації проти політики "Фідес" тривають уже шість тижнів, при цьому Європейська комісія і Європейський парламент, схоже, втрачають терпіння щодо уряду Віктора Орбана, зазначає видання.

Конституційний суд Угорщини незабаром повинен розглянути законопроект, згідно з яким Центрально-Європейський університет (CEU), заснований американським мільярдером Джорджем Соросом, фактично повинен припинити свою роботу в країні.

Зазначають, що це вже не перша демонстрація проти планів уряду закрити CEU, а також ускладнити роботу громадських організацій, які допомагають біженцям.

11 квітня правоконсервативний уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана шляхом прискореної процедури провів через парламент законопроект, згідно з яким іноземні вузи повинні мати відділення у своїй країні, крім відділення в Угорщині. CEU, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного ВНЗ з акредитацією в США, але він має єдине відділення в Будапешті.

26 квітня Європейська комісія дала Будапешту два місяці для внесення змін у новий закон про вищу освіту, який, на думку європейських політиків, обмежує академічні свободи, оскільки спрямований на закриття CEU. 30 квітня прем'єр Угорщини прийняв вимоги ЄС про зміну закону про ВНЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram