ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії затримали 20 хакерів, що заразили вірусом понад мільйон смартфонів

Кіберзлочинців підозрюють у розкраданні $875 тис.

У Росії затримали 20 хакерів, що заразили вірусом понад мільйон смартфонів
Фото: Макс Левин

У Росії поліція затримала 20 хакерів, яких підозрюють у розкраданні понад 50 млн рублів ($875 тис.) з банківських рахунків за допомогою троянської програми, що заражає вірусом смартфони.

Про це розповіла представник МВС РФ Ірина Вовк, повідомляє РИА "Новости".

За її словами, вірус заразив більш ніж мільйон смартфонів у Росії.

Підозрювані проживають у різних регіонах Росії, очолює групу 30-річний житель Іванова, зазначила Вовк. Чотирьох хакерів заарештовано, інші отримали підписку про невиїзд.

Раніше в травні користувачі системи Windows поскаржилися на вірус-вимагач WannaCry. 12 травня він заразив комп'ютери лікарень Великобританії, потім про зараження повідомив стільниковий оператор в Іспанії Telefonica, також на вірус скаржилися російські МВС і СК, оператор "Мегафон" і звичайні користувачі. За словами головного антивірусного експерта "Лабораторії Касперського" Олександра Гостєва, до атаки могли бути причетні хакери з КНДР.

Вірус блокує комп'ютери, а потім відправляє користувачу лист із вимогою надіслати від $200 до $600 в біткоінах як плату за відновлення роботи пристрою. Вірусу вдалося зібрати близько $70 тис. з користувачів у 150 країнах.

Вірус випадково зупинив британський фахівець із кібербезпеки, він зареєстрував домен, який був прописаний у коді вірусу і тим самим припинив атаки. Пізніше Motherboard повідомив, що творці WannaCry створили оновлену версію вірусу, здатну обійти домен.

Як повідомляли 14 травня, Україна не сильно постраждала від вірусу WannaCry.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram