ГоловнаСвіт

Кілька країн НАТО виступили проведення саміту Альянсу в Туреччині, - Die Welt

Наступний саміт НАТО, ймовірно, пройде в новій штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі.

Кілька країн НАТО виступили проведення саміту Альянсу в Туреччині, - Die Welt
НАТО
Фото: weebly.com

Німеччина і ще кілька країн НАТО виступили проти проведення саміту Північноатлантичного альянсу в Туреччині.

2018 року зустріч Альянсу на найвищому рівні мала пройти в Туреччині. Однак федеральний уряд і деякі партнери хочуть, щоб Альянс зібрався в Брюсселі, пише Die Welt.

Видання нагадує, що запрошення від президента Реджепа Таїпа Ердогана надійшло ще у Варшаві 2016 року. Хоча формальне рішення прийнято не було, 28 країн НАТО дали зрозуміти, що не проти проведення саміту в Туреччині. Однак на останній зустрічі Альянсу минулого тижня ціла група країн, передусім ФРН і Франція, а також Нідерланди й Данія висловилися проти Стамбула.

"Ми не хочемо переоцінювати Туреччину на міжнародному рівні і створювати враження, що НАТО підтримує внутрішню політику турецького керівництва", - цитує видання можновладного дипломата.

Тож наступний саміт відбудеться, очевидно, в новій штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Цю пропозицію підтримали 18 країн ЄС - членів Альянсу, а також Канада. Офіційне ж рішення буде прийнято в червні. Якщо кандидатура Туреччини буде остаточно відкинута, це стане "поразкою" Ердогана, для якого проведення високої зустрічі Альянсу має велике політичне значення, зазначає видання.

Видання не сумнівається, що недопущення проведення саміту в Стамбулі домагається, перш за все, Німеччина, яка останніми місяцями має дуже напружені відносини з Анкарою, в тому числі і з приводу заборони турецькою стороною відвідування депутатами Бундестагу солдатів Бундесверу на базі ВПС НАТО в Інджирліку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram