ГоловнаСвіт

Парламент Македонії затвердив уряд на чолі з колишнім опозиціонером

Новий прем'єр Македонії пообіцяв прискорити шлях вступу країни в ЄС і НАТО.

Парламент Македонії затвердив уряд на чолі з колишнім опозиціонером
Фото: EPA/UPG

Піврічна політична криза в Македонії завершилася - парламент затвердив лівоцентристський коаліційний уряд на чолі з колишнім опозиційним лідером Зораном Заєвим.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

62 законодавці проголосували пізно ввечері 31 травня за те, щоб затвердити новий Кабінет Міністрів із 26 осіб, запропонований лідером соціал-демократів Заєвим. П'ятеро депутатів утрималися під час голосування, ще 5 взагалі не було в сесійній залі.

Одразу після голосування Заєв склав присягу як прем'єр-міністр. Він пообіцяв, що його уряд активізує економічні реформи і прискорить шлях вступу країни в ЄС і НАТО.

Заєв сформував союз своєї Соціал-демократичної спілки Македонії з іще двома невеликими етнічними албанськими партіями, щоб контролювати 62 зі 120 місць в парламенті після того, як його партія посіла друге місце на грудневих виборах.

Партія ВМРО-ДПМНЄ, яка отримала найбільше мандатів на виборах, сформувати уряд не змогла, тому що була не задоволена призначенням спікером парламенту етнічного албанця, планами надання особливого статусу албанській мові, а також роботою в дев'яти кабінетах.

Близько третини населення Македонії є етнічними албанцями, а міжетнічне напруження призвело до того, що колишня югославська республіка опинилася на межі громадянської війни у 2001 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram