ГоловнаСвіт

Роскомнагляд пригрозив заблокувати Telegram

Telegram пообіцяв не надавати "ні біта" інформації на вимогу влади РФ.

Роскомнагляд пригрозив заблокувати Telegram
Логотип мессенджера Telegram
Фото: Wikipedia

Минулого тижня Роскомнагляд надіслав лист на адресу Telegram Messenger LLP, в якому попросив керівництво месенджера надати дані для внесення компанії до реєстру організаторів поширення інформації.

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на копію листа, з якою ознайомилися журналісти. У разі відмови від співпраці відомство погрожувало заблокувати доступ до месенджера.

Про те, що Роскомнагляд надіслав такий лист на адресу Telegram, виданню розповіли дві людини, які отримали копію листа і дізналися від чиновників про його відправлення.

Згідно з вимогою Роскомнагляду, компанія Telegram повинна вказати повне та скорочене (за наявності) найменування, країну реєстрації, податковий ідентифікатор та (або) ідентифікатор у торговому реєстрі країни реєстрації, адресу місця перебування, поштову адресу, електронну адресу, доменне ім'я, електронну адресу адміністратора ресурсу, хостинг-провайдера та опис сервісу (продукту), що надається. Якщо дані не будуть надані, ресурс може бути заблокований за рішенням Роскомнагляду, йдеться в листі.

Джерело, близьке до відомства, сказало, що такі листи надсилали всім інтернет-сервісам.

Напередодні "Ведомости" звернули увагу на петицію на сайті Change.org, в якій користувачі Telegram і власники Telegram-каналів попросили засновника месенджера Павла Дурова не допустити його блокування. Автори петиції без посилання на джерела написали, що в Telegram відправили повідомлення про необхідність надати дані для внесення до реєстру організаторів поширення інформації, але команда месенджера ніяк не відповіла на цей запит.

Джерело "Ведомостей", знайоме з декількома авторами Telegram-каналів, розповіло, що команда месенджера знає про можливе блокування і попередила про це адміністраторів каналів. При цьому він не уточнив, про кого саме йдеться.

Прес-секретар Роскомнагляду Вадим Ампелонський сказав, що не коментуватиме "чутки", які "були поширені в ЗМІ".

Тим часом адміністрація Telegram заявила, що не надаватиме інформацію "жодному уряду або спеслужбі в світі". Так представники месенджера відповіли на запитання RNS про те, чи дійсно Роскомнагляд надіслав до Telegram запит на надання інформації. 

"Ще жоден уряд чи спецслужба в світі не отримали ні біта інформації від нас. Так буде завжди", - заявили в адміністрації месенджера.

У Telegram зауважили, що всі дані, які передаються через месенджер, зашифровані. Ключі для їх розшифровки розділені й розміщені в декількох дата-центрах.

"При цьому всі дата-центри розташовані в різних юрисдикціях, тож для того, щоб змусити Теlegram видати будь-які дані, потрібен нереалістичний рівень співпраці між декількома державами", - сказали в адміністрації месенджера.

За підсумками січня 2017 року, російська аудиторія активних користувачів Telegram становила 6 млн осіб.

Нагадаємо, раніше в травні Роскомнагляд заблокував четвертий за кількістю користувачів месенджер у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram