ГоловнаСвіт

Верховний суд Венесуели перегляне позбавлення повноважень парламенту

Ніколас Мадуро заявив про подолання кризи.

Верховний суд Венесуели перегляне позбавлення повноважень парламенту
Николас Мадуро
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Венесуели перегляне свій спірний указ про позбавлення парламенту країни, що перебуває під контролем опозиції, законодавчих повноважень і присвоєння його функцій.

Про це повідомив представник Ради оборони, кризове засідання якого під керівництвом президента Венесуели Ніколаса Мадуро пройшло в суботу, 1 квітня, передає агентство Reuters.

Рішення суду призначити функції органу державної влади і позбавити імунітету депутатів парламенту загрожують "інституційній стабільності і рівновазі державного управління", йдеться в заяві ради. Сам Мадуро заявив, що криза, спровокована рішенням про парламенті, подолана і суд поправить його.

Напередодні головний прокурор Венесуели Луїса Ортега назвала постанову Верховного суду порушенням конституції. "Це підрив конституційного порядку. Мій обов'язок полягає в тому, щоб висловити країні свою глибоку стурбованість", - заявила Ортега. Її виступ виглядав незвично різким демаршем для високопоставленого чиновника, який вважається ключовим союзником соціалістів із влади.

На тлі загострення політичної кризи у Венесуелі державна нафтова компанія країни PDVSA звернулася за фінансовою допомогою до російської компанії "Роснефть". У квітні Венесуела повинна виплатити по облігаціях нафтової компанії відсотки на суму приблизно 3 млрд доларів. PDVSA, згідно з даними агентства, запропонувала "Роснефті" частку в спільному підприємстві Petropiar, якому належить родовище важкої нафти та устаткування для поліпшення її якості.

30 березня Верховний суд Венесуели оголосив Національну асамблею "поза законом". Згідно з рішенням суду, функції парламенту візьме на себе або сам ВС, або спеціально створений орган.

Конфлікт між урядом і парламентом Венесуели триває з 2015 року, коли опозиція сформувала коаліційну більшість у парламенті. Опозиція звинувачує президента країни у тривалій економічній кризі, яка призвела до дефіциту продуктів і девальвації національної валюти.

Парламент навіть намагався скинути Мадуро: 10 січня депутати проголосували за відставку президента, однак в той же день ВС Венесуели скасував процедуру імпічменту президента, заявивши, що вона не передбачена Конституцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram