ГоловнаСвіт

У Парагваї підпалили будівлю парламенту

Люди протестують проти нового терміну президента.

У Парагваї підпалили будівлю парламенту
Фото: EPA/UPG

Демонстранти в Асунсьйоні, столиці Парагваю, взяли штурмом і підпалили будівлю парламенту країни, протестуючи проти прийняття закону, який дозволяє президентові переобратися на другий термін, пише "Бі-бі-сі".

Конституція, прийнята у 1992 році, обмежує одним п'ятирічним терміном перебування на посаді президента.

Президент країни Орасіо Картес, термін повноважень якого закінчується в 2018 році, хоче зняти це обмеження. Коли верхня палата парламенту зібралася на таємне засідання, щоб скасувати положення конституції, почалися заворушення.

Протестувальники побудували навколо будівлі конгресу барикади, а потім пішли на штурм: вони увірвалися в будівлю і почали обшукувати офіси прихильників Картеса, після чого, як повідомляється, підпалили деякі з них.

У результаті заворушень і зіткнень з поліцією постраждали кілька людей.

Поправки до конституції країни, які схвалили сенатори, тепер мають пройти узгодження в нижній палаті парламенту. Спікер палати заявив, що заплановане на суботу засідання з цього питання не відбудеться і ніякого рішення наразі не варто очікувати, а також закликав громадян країни зберігати спокій.

Протягом 35 років - з 1954-го по 1989-й роки - Парагвай перебував під владою генерала Альфредо Стресснера. З моменту створення нової системи влади згідно з конституцією 92 року Парагвай пережив кілька періодів політичної нестабільності, включаючи невдалу спробу державного перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram