ГоловнаСвіт

За рік російський ВВП скоротився на 0,2%

За рік російський ВВП скоротився на 0,2%

У четвертому кварталі 2016 року ВВП Росії виріс на 0,3% в річному вираженні, пише "Бі-бі-сі" з посиланням на дані Росстата.

При цьому загалом за рік російський ВВП скоротився на 0,2%. У всі інші квартали, крім четвертого, економіка Росії скорочувалася.

Економіка пожвавилася в кінці минулого року на тлі зростання цін на нафту після рішення країн ОПЕК скоротити видобуток нафти. До цього рішення тоді приєдналася і Росія.

Центральний банк Росії в останньому випуску доповіді про грошово-кредитну політику прогнозував, що слабке зростання економіки країни триватиме і в першому кварталі 2017 року. Він складе 0,4 - 0,7%, прогнозує ЦБ.

ЦБ в своєму базовому сценарії очікує, що російська економіка в цьому році зросте на 1-1,5%. А в найближчі роки, за прогнозом банку, її зростання - без проведення активної "структурної політики" з боку держави - не перевищить 1,5-2%.

Міністерство економічного розвитку РФ очікує, що при ціні на нафту в 40 доларів за барель ВВП виросте на 0,6%.

Загалом більшість експертів прогнозує слабке зростання російської економіки в найближчі роки. Зростанню заважають накопичені структурні проблеми, які вимагають проведення реформ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram