ГоловнаСвіт

Економіка Нігерії скоротилася вперше з 1991 року

МВФ прогнозує, що економіка Нігерії виросте на 0,8% у 2017 році.

Економіка Нігерії скоротилася вперше з 1991 року
Фото: EPA/UPG

Економіка Нігерії скорочується вже четвертий квартал поспіль, і, за даними МВФ, таке спадання зафіксовано вперше з 1991 року.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Згідно з даними Національного бюро статистики, ВВП Нігерії - найбільш густонаселеної країни Африки - за підсумками жовтня-грудня скоротився на 1,3% у річному вираженні, а за підсумками року - на 1,5%.

За даними агентства, скороченню нігерійської економіки сприяло падіння цін на нафту і скорочення видобутку "чорного золота" через атаки бойовиків на об'єкти нафтової інфраструктури. Через це впав курс місцевої валюти найри, а інфляція прискорилася до максимуму більш ніж за десятиліття. У відповідь Центробанку Нігерії довелося підвищити ключову ставку до рекордних 14%. Крім того, економічні проблеми Нігерії посилилися затримкою на п'ять місяців затвердження планів витрат на 2016 рік, необхідних для стимулювання ділової активності.

Уряд Нігерії, проте, вважає, що цього року ситуація зміниться на краще завдяки підвищенню цін на нафту і відновленню стабільності в дельті річки Нігер. Крім того, країна знову нарощує рівень видобутку нафти - з 1,6 млн барелів у третьому кварталі 2016 року до 1,9 млн в четвертому.

МВФ прогнозує, що економіка Нігерії виросте на 0,8% у 2017 році.

Як зазначає Bloomberg, минулого тижня ЦБ Нігерії заявив про збільшення пропозиції іноземної валюти для нігерійців, щоб вони мали можливість оплачувати школи і медичні витрати за обмінним курсом, що не більш ніж на 20% перевищує міжбанківський курс. Хоча регулятор зняв прив'язку валюти в червні, він продовжує блокувати імпортерів товарів, які вважає несуттєвими для офіційного валютного ринку, тим самим змушуючи купувати долари на чорному ринку, де валюта приблизно на 30% дорожча.

Нігерійський парламент заявив, що затвердить плани витрат на 2017 рік уже в березні. При цьому він буде скерований на збільшення інвестицій у будівництво доріг, портів і енергетичну інфраструктуру з метою збільшення промислового виробництва та сільського господарства. Бюджет у 7,3 трлн найр ($23,2 млрд) має дефіцит в розмірі 2,36 трлн найр, причому половину цієї суми уряд планує "закрити" зовнішніми запозиченнями. Раніше цього місяця держава продала євробондів на суму $1 млрд і може повернутися на ринки по додаткові $500 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram