ГоловнаСвіт

Генпрокуратура Ізраїлю розслідує махінації під час купівлі у ФРН підводних човнів

Ізраїль отримав 5 німецьких субмарин, але не оплатив їх.

Генпрокуратура Ізраїлю розслідує махінації під час купівлі у ФРН підводних човнів
Израиль

Генпрокуратура Ізраїлю призначить нові дії з антикорупційного розслідування справи про закупівлю у Німеччині підводних човнів.

Про це пише німецьке видання Fokus.

Як повідомили в Мін'юсті Ізраїлю, йдеться про декількох підозрюваних. Прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, який кілька місяців перебуває під тиском у зв'язку зі звинуваченнями в причетності до корупції, в цьому списку немає. Однією з ключових фігур у справі є особистий адвокат сім'ї Нетаньяху Давид Шимрон, який діяв в інтересах ізраїльського представника німецької судноверфі.

Розслідування стосується контракту на закупівлю підводних човнів для ізраїльської армії в компанії ThyssenKrupp Marine Systems у Кілі за €1,5 млрд. Показово, що контракт на три підводні човни уклали, а про бажання придбати ще три в жовтні 2015 року Нетаньяху заявив канцлеру ФРН Ангелі Меркель під час візиту до Берліна; наприкінці жовтня 2016 року ізраїльський уряд це підтримав, проте контракт поки що так і не підписали.

При цьому Ізраїль вже отримав п'ять субмарин класу "Дельфін", ще одну мають доставити замовнику цього року. Німецькій стороні довелося самій профінансувати будівництво підводних човнів, ціна кожної з яких оцінюється в €570 млн. Берлін стверджує, що пішов на це через бажання підтримати оборонну міць Тель-Авіва.

Крім того, країна у 2015 році уклала також контракт на придбання чотирьох корветів. Прокуратура зараз розслідує обидві справи, підозрюючи відкати на мільйони євро.

З листопада 2016 року велася дослідча перевірка. Започаткована вона була після появи інформації про те, що Нетаньяху прийняв рішення всупереч волі Міноборони Ізраїлю. Кілька експертів з безпеки заявили, що судна занадто дорогі і взагалі доцільніше вкласти ці кошти в придбання інших систем озброєння. Наприкінці грудня поліція провела виїмку документів в Міноборони Ізраїлю.

Німецький концерн почав власне розслідування і не виявив жодних порушень і натяків на корупційні дії.

Нагадаємо, що наприкінці січня Міноборони Ізраїлю повідомило про різке зниження кількості терактів у 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram