ГоловнаСвіт

Підозрюваним у вбивстві Кім Чон Нама загрожує смертна кара

Пхеньян має намір домагатися повернення тіла вбитого в КНДР.

Підозрюваним у вбивстві Кім Чон Нама загрожує смертна кара
Подозреваемые в убийстве Ким Чон Нама
Фото: EPA/UPG

Суд у Куала-Лумпурі висунув двом жінкам - 25-річній громадянці Індонезії Сіті Аїші і 28-річній громадянці В'єтнаму Зоан Тхі Хионг - звинувачення в убивстві Кім Чон Нама, єдинокровного брата лідера КНДР Кім Чен Ина.

Судове засідання проходило за численної присутності поліції, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство AFP.

Як зазначає агентство Рейтер, підозрювані в убивстві покинули зал суду в бронежилетах, оскільки влада Малайзії побоюється, що причетні до вбивства брата північнокорейського лідера можуть спробувати змусити їх замовкнути.

Згідно зі звинуваченням, 13 лютого, наблизившись ззаду до Кім Чон Нама в аеропорту Куала-Лумпура, жінки нанесли на його обличчя склад, що містив VX - фосфороорганічну бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії. Чоловік помер дорогою в лікарню. Якщо жінок визнають винними, їм загрожує смертна кара. Обидві жінки згодом пояснили свої дії тим, що, як вони думали, брали участь у зйомках телепрограми - в розіграші пасажирів. Одна з обвинувачених, Аїша, розповіла, що за свою роботу отримала гонорар, який приблизно дорівнює $90.

Адвокат Хионг заявив, що його підзахисна наполягає на своїй невинності, зазначає Рейтер.

У Куала-Лумпур також прибула північнокорейська делегація на чолі з можновладним дипломатом Рі Тонг Іром. Зустрівшись із журналістами перед посольством КНДР, він заявив, що мета їхнього візиту - домогтися повернення тіла вбитого в Північну Корею, а також звільнення громадянина КНДР, затриманого у зв'язку із замахом. При цьому північнокорейцю поки що не пред'явлено жодних звинувачень.

Тим часом Пхеньян офіційно не визнав ідентифікації особи вбитого, проведеної владою Малайзії, і називає його "громадянином КНДР з дипломатичним паспортом".

Нагадаємо, що, за версією Південної Кореї, вбивство Кім Чон Нама було організоване міністерством держбезпеки і міністерством закордонних справ КНДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram