ГоловнаСвіт

Південна Корея запропонувала призупинити членство КНДР в ООН

Голова МЗС Кореї заявив про "тисячі тонн хімічної зброї" у КНДР.

Південна Корея запропонувала призупинити членство КНДР в ООН
Фото: chinaconfidential.blogspot.com

Південна Корея закликала у вівторок до "колективних заходів" проти Північної Кореї, в тому числі до можливого призупинення членства країни в ООН, зазначивши, що застосування хімічної зброї для вбивства зведеного брата північнокорейського лідера Кім Чон Нама було "тривожним сигналом".

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на голову МЗС Південної Кореї Юн Бен Се.

"Усього кілька грамів VX досить для масового вбивства", - зазначив міністр. За його словами, такі дії є тривожним сигналом для світу.

"У Північної Кореї, як повідомляли, не грами, а тисячі тонн хімічної зброї, в тому числі VX по всій країні... Нещодавнє вбивство є тривожним сигналом для всіх нас щодо можливостей хімічного озброєння Північної Кореї і її наміри насправді використовувати його", - наголосив голова зовнішньополітичного відомства. Він також зазначив, що "держави можуть посилатися на Конвенцію про хімічну зброю, оскільки використання таких речовин є порушенням норм міжнародного права".

Міністр зазначив, що після того, як уряд Малайзії оприлюднить результати свого розслідування, Радбезу ООН і державам-учасницям Конвенції про хімічну зброю слід поставитися до справи як до "високопріоритетної" і "вжити колективних заходів".

"Це може бути здійснено у формі призупинення прав і привілеїв Північної Кореї як члена ООН", - сказав він, назвавши КНДР "серійним порушником правил".

Раніше поліція Малайзії заявила, що смерть брата лідера КНДР настала в результаті отруєння токсином VX, що входить до категорії бойових отруйних речовин. Такого висновку експерти дійшли, проаналізувавши речовину, що залишилася на обличчі й очах загиблого.

VX - це речовина з сильною нервово-паралітичною дією. Її називають найтоксичнішою з усіх штучно синтезованих людиною.

Газ VX зарахований ООН до хімічної зброї масового ураження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram