ГоловнаСвіт

Росіяни віддали перевагу окупації Криму замість освоєння космосу з-поміж приводів для гордості

Росіяни соромляться "вічної бідності і невлаштованості" і руйнування СРСР.

Росіяни віддали перевагу окупації Криму замість освоєння космосу з-поміж приводів для гордості
Фото: rg.ru

Ставлення росіян до історичних подій значно змінилося за останні 17 років.

Про це свідчать результати опитування, проведеного "Левада-центром"

"Левада-центр" запитав громадян про те, які почуття викликають у них різні події і явища історії.

Опитування показало, що росіяни рідше пишаються освоєнням космосу, менше соромляться бідності, репресій і відставання від Заходу, зате з'явився новий предмет для гордості - насильницька окупація Криму

Почуття гордості в росіян у першу чергу (83%) викликає перемога в так званій Великій Вітчизняній війні. Цей варіант займає перше місце впродовж усього часу проведення опитування - з 1999 року.

На другому місці опинилася насильницька окупація Криму. Ця подія викликає гордість у 43% респондентів. Досі цей варіант не включали в опитування, а другий рядок займала провідна роль країни в освоєнні космосу. В цьому році освоєння космосу назвали предметом для гордості 41% (60% у 1999-му, 42% у 2015-му). Також почуття гордості викликає велика російська література (36%), перетворення країни в радянські часи на одну з провідних промислових держав (35%), досягнення російської науки (32%), слава російської зброї (26%), моральні якості російської людини - простота, терпіння, стійкість (23%).

18% опитаних пишаються стабільним становищем країни за часів правління Володимира Путіна, а 14% - боротьбою з татаро-монгольським ярмом і захистом Європи від навали зі сходу. 9% пишаються провідним устроєм, радянським безкласовим суспільством, а 7% - подвижництвом російських святих.

Відповідаючи на запитання про те, чого росіяни соромляться, вони за традицією обрали в першу чергу варіант "великий народ, багата країна, а живемо у вічній бідності та невлаштованості". У цьому році його обрали 54%, хоча в 1999-му так говорили 79%, а в 2008-му - 69%. На другій сходинці (33%) виявився варіант "руйнування СРСР". 24% переживають почуття сорому з приводу грубості моралі та хамства.

Репресії, терор і виселення народів у 1920-1950-х роках викликає почуття сорому у мінімальної кількості респондентів за весь час проведення опитування - 22%. У 2003 році цей варіант обрали 39%, а в 2012-му і 2015 роках - 25%. Мінімальна кількість росіян соромляться і хронічного відставання від Заходу: в 1999 році цей варіант обрали 31%, а цьогоріч 20%. Прагнення силою нав'язати свій лад іншим країнам і народам соромляться тільки 4% (15% в 1999-му і 6% в 2012-му). Приходу Путіна до влади соромляться 3% (у 2015 році - 1%, а в 2012-му - 5%).

Настають більш прагматичні часи, люди менше замислюються про історичні події в термінах "гордість" і "сором", тому ці почуття відчувають рідше, резюмує заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін. Насильницька окупація українського Криму - виняток, оскільки ця подія відбулася нещодавно і на тлі минулих успіхів у космосі ще залишається в свідомості людей, зазначає він.

Опитування за стандартною всеросійською вибіркою з 1600 осіб було проведено 20-23 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram