ГоловнаСвіт

Суд засудив екс-голову МВФ до 4,5 року в'язниці

Винними в шахрайстві були визнані також кілька колишніх керівників іспанських банків.

Суд засудив екс-голову МВФ до 4,5 року в'язниці
Родриго Рато
Фото: EPA/UPG

Колишній голова Міжнародного валютного фонду (МВФ), екс-міністр економіки Іспанії Родріго Рато отримав 4,5 року в'язниці за звинуваченням у фінансових махінаціях.

Про це повідомляє El Pais.

Винними в шахрайстві з так званими чорними кредитними картками були визнані також кілька колишніх керівників Caja Madrid і Bankia. Так, колишнього виконавчого директора Caja Madrid Мігеля Блеса було засуджено до шести років позбавлення волі, а колишнього фінансового директора Caja Madrid Ільдефонсо Санчеса Баркоха - до 2,5 року ув'язнення.

За версією звинувачення, в 1999-2012 роках вони переводили кошти банку на картки, які не проходили за внутрішньою документацією і не були відомі податковому відомству. Загалом учасники шахрайської схеми витратили на особисті потреби близько €15 млн. Вони обідали в дорогих ресторанах, купували дизайнерський одяг і фешенебельні тури за кордон.

Адвокати Рато при цьому запевняли, що кредитні карти були лише бонусом за великий внесок у розвиток банку, а податкове відомство про них знало.

Рато був міністром економіки Іспанії в 1996-2004 рр., звідки перейшов на роботу в МВФ, який очолював до 2007 року.

У 2012 році порятунок збанкрутілого Caja Madrid, клієнтами якого були десять мільйонів осіб, обійшовся державі в 23 мільярди євро.

Нагадаємо, наприкінці грудня діюча голова МВФ передбачила разчаровуюче зростання глобальної економіки в 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram