ГоловнаСвіт

У Женеві відновилися переговори щодо Сирії

Зустріч у Женеві стала першою з квітня 2016 року.

У Женеві відновилися переговори щодо Сирії
Стаффан де Мистура
Фото: EPA/UPG

У Женеві ввечері в четвер, 23 лютого, офіційно відкрився черговий раунд переговорів з врегулювання сирійського конфлікту, повідомляє DW.

Спецпосланець ООН Стаффан де Містура перед початком переговорів провів окремі зустрічі з делегацією Дамаска і представниками сирійської опозиції. Посередник ООН має намір виробити з обома сторонами конфлікту угоду про створення перехідного уряду, нової конституції і проведення в країні вільних виборів. Як і в 2016 році, консультації ООН з представниками сирійської влади і опозиції проходять окремо. Опозиція вимагає якнайшвидшого початку прямих переговорів.

Зустріч в Женеві стала першою після провалу останнього раунду миротворчих переговорів у квітні 2016 року.

Росія, яка підтримує президента Сирії Башара Асада, вважає, що в майбутньому в переговорному процесі можуть брати участь і сирійські курди.

"На наступних етапах можна буде обійтися без представництва всього спектра опозиції, включаючи, безумовно, і сирійських курдів", - наголосив 22 лютого міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. Загалом він назвав прийнятним склад учасників майбутньої зустрічі в Женеві.

Стаффан де Містура напередодні нового раунду переговорів відзначав, що не очікує швидкого прогресу. Однак, за його словами, важливо використовувати усталене з кінця грудня перемир'я, щоб спробувати вирішити конфлікт політичним шляхом.

Раніше повідомлялося, що Росія просить світові держави оплатити відновлення Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram