ГоловнаСвіт

ООН оголосила про початок Всесвітньої кампанії боротьби з морським сміттям

За даними ООН, щорічно в океан потрапляє понад 8 млн тонн пластикових відходів.

ООН оголосила про початок Всесвітньої кампанії боротьби з морським сміттям
Пластик в океане
Фото: EPA/UPG

Уже до 2050 року пластикових відходів у світовому океані буде більше, ніж риби, якщо людство не відмовиться від одноразових пляшок, пакетів і стаканчиків, а також косметики з пластиковими мікрочастинками.

Таке попередження озвучили експерти Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), передає Центр новин ООН

"Настав час вирішити проблему пластика, який шкодить нашим океанам. Він забруднює пляжі Індонезії, осідає на дні океану на Північному полюсі, потрапляє харчовим ланцюгом на наші обідні столи. Проблема ускладнилася через нашу тривалу бездіяльність. Ми повинні зупинити цю небезпечну тенденцію", - заявив голова Програми ООН із навколишнього середовища Ерік Солхейм.

Експерти вважають, що забруднення, до якого призводить скидання відходів і сміття в море, є основною причиною деградації як берегової, так і прибережної смуги в усіх регіонах світу. При цьому близько 80% усього сміття в світовому океані складається із пластику, який є джерелом накопичення стійких токсичних речовин. За даними ООН, щорічно в океан потрапляє понад 8 млн тонн пластикових відходів.

У зв'язку з цим під егідою ЮНЕП було запущено безпрецедентну Всесвітню кампанію боротьби з морським сміттям. До неї вже приєдналися багато знаменитостей і виробники всесвітньо відомих брендів. Серед них - співак Джек Джонсон і супермодель Надя Хутагалунг. Вони закликали міжнародне співтовариство оголосити війну пластику.

Всесвітня кампанія за чисті моря стартувала на Балі, де проходив Всесвітній саміт із питань світового океану. Вона спрямована на те, щоб уряди проводили політику скорочення використання пластику, пластикових упаковок, міняли вимоги до промислової продукції. Одна з пропозицій - заборонити використання целофанових пакетів або обкладати високими податками товари в пластикових упаковках. Експерти попереджають, що без таких заходів наслідки забруднення морів виявляться незворотними.

Нагадаємо, червні 2016 року в Харківській області запрацював перший в Україні екологічний комплекс з управління побутовими відходами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram