ГоловнаСвіт

Туск закликав Європу об'єднатися проти Трампа

"Заяви нової американської адміністрації" роблять майбутнє Європи "вкрай непередбачуваним".

Туск закликав Європу об'єднатися проти Трампа
Фото: EPA/UPG

Глава Європейської ради Дональд Туск вважає, що "заяви нової американської адміністрації" роблять майбутнє Європи "вкрай непередбачуваним", передає DW.

Впевненість у цьому політик висловив у посланні, адресованому 27 главам держав і урядів країн Євросоюзу напередодні саміту ЄС, запланованого на 3 лютого в столиці Мальти Валлетті. Документ розміщений у вівторок, 31 січня, на сайті Євроради.

Дії адміністрації нового президента США Дональда Трампа названі серед основних загроз для Європи - поряд із "впертим Китаєм", "агресивною політикою Росії щодо України та її сусідів", "війною, терором і анархією на Близькому Сході і в Африці" і зростанням впливу радикального ісламу.

На думку глави Євроради, в умовах посилення багатополярності в світі антиєвропейські тенденції і настрої євроскептиків стають дедалі відчутнішими. На ці зміни Європа повинна відповісти низкою рішучих кроків, які дозволять вивести "європейську інтеграцію на новий рівень", вважає Туск.

Мова йде про посилення безпеки всередині Євросоюзу і на його кордонах, а також про краще забезпечення соціально-економічного добробуту європейських громадян, зазначив політик. Він також висловив упевненість в тому, що ЄС не повинен відмовлятися від ролі передового торгового гравця на світовій арені.

"Ми повинні використовувати зміни в торговій стратегії США на користь Євросоюзу шляхом активізації переговорів із зацікавленими партнерами і одночасним захистом своїх інтересів", - підкреслив глава Євроради.

Нагадаємо, що раніше в січні Трамп підписав указ про вихід США з Транстихоокеанського партнерства. В рамках Транстихоокеанського партнерства 12 країн (США, Японія, Нова Зеландія, В'єтнам, Канада, Австралія, Малайзія, Перу, Бруней, Сінгапур, Чилі та Мексика) мали створити зону вільної торгівлі зі скасуванням 18 тисяч мит на товари і послуги. Зокрема, тарифи на американські промислові товари і майже всю сільгосппродукцію мали бути зняті майже одразу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram