ГоловнаСвіт

Боснія чекає від Росії на сплату боргу СРСР перед Югославією

Загальна сума боргу оцінюється приблизно в $1,3 млрд.

Боснія чекає від Росії на сплату боргу СРСР перед Югославією
Фото: umma.ua

Уряд Боснії і Герцеговини нагадав Кремлю про зобов'язання сплатити борг розваленого СРСР, що накопичився перед колишньою Югославією, і повідомив, що готовий до переговорів і сподівається отримати сотні мільйонів доларів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У 2003 році Росія підписала меморандум про врегулювання боргу перед республіками колишньої Югославії. Загальна сума оцінюється приблизно в $1,3 млрд і повинна бути розподілена між усіма республіками балканської федерації, припинила своє існування. 

Росія взяла на себе борги Радянського Союзу після його розпаду в 1991 році і вже погасила борг перед більшістю югославських республік. Однак із Боснією цю тему востаннє обговорювали вісім років тому.

Погашення боснійської частки було відкладено частково через суперечки між двома автономними регіонами етнічно розділеної держави щодо того, як кошти повинні бути розподілені між ними.

З нової пропозиції центрального уряду, який базується в Сараєво, випливає, що мусульмансько-хорватська Федерація Боснії і Герцеговини отримає 58% всієї суми, а Республіка Сербська - 29%; 10% отримає центральний уряд, а 3% - автономний округ Брчко.

Республіка Сербська і Федерація Боснії і Герцеговини схвалили пропозицію; тепер її буде направлено Президії в Сараєво, до складу якої входить по одному представнику боснійців, сербів і хорватів, а потім представлять Росії.

Москва не коментує ситуацію.

Борг виник переважно внаслідок кредитів для підтримки експорту, які Югославія видала Радянському Союзу, що опинився у важкому фінансовому становищі наприкінці "холодної війни".

Через десятиліття після СРСР Москва прагне відновити позиції на Балканах, спираючись на традиційні історичні та культурно-етнічні зв'язки, особливо з православними сербами.

Нагадаємо, наприкінці вересня боснійські серби проголосували за збереження Дня Республіки Сербської.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram