ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Екс-співробітник РПЦ і ФСБ отримав 12 років за держзраду

Засудженого звинуватили у зраді на користь США.

Колишнього співробітника ФСБ і Московської патріархії Російської православної церкви (РПЦ) Євгена Петріна засудили до 12 років колонії суворого режиму за держзраду.

Відповідне рішення виніс Мосміськсуд, повідомляє РИА Новости.

Петріна також оштрафували на 200 тис. рублів. Суд обмежив його свободу на два роки після виходу з в'язниці.

Адвокат засудженого Іван Павлов уже повідомив, що Петрін оскаржив вирок. "Захист зв'язали по руках і ногах, закрили очі - не ознайомили із секретним законодавством, у порушенні якого звинувачують мого підзахисного, відхилили всі клопотання", - сказав він.

Захист вважає, що формулювання обвинувачення "вкрай розмите і некоректне", повідомляє "Интерфакс".

Справу промарковано грифом "секретно". Засідання проходили в закритому режимі, і подробиці процесу не розкривалися.

Як зазначає РИА Новости, суд призначив мінімальне покарання, передбачене у статті 275 ("Держзрада") Кримінального кодексу. При цьому прокуратура вимагала для обвинуваченого 19 років позбавлення волі, а захист просив виправдати Петріна, який не визнає провину. Максимальне покарання за цією статтею - 20 років в'язниці.

За словами джерела в РПЦ, Петрін пропрацював у відділі зовнішніх церковних зв'язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату недовго і священицького сану не мав. У 2013 році він попросив прийняти його на роботу у ВЗЦЗ, заявивши про знання іноземних мов і бажання приносити користь церкві, а 2014-го звільнився за власним бажанням. До роботи в РПЦ Петрін був військовослужбовцем, має вищу юридичну освіту.

Брат засудженого розповів "Интерфаксу", що Петрін працював у спецслужбах, але звільнився за власним бажанням. "Євген, працюючи у Відділі зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату з 2013 року, зустрівся через обов'язки служби з іноземними особами, яких він запідозрив у шпигунстві на користь США, на шкоду інтересам Російської православної церкви, особливо в Україні", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, про цю зустріч Петрін повідомив на попередньому місці роботи, однак силовики не зацікавилися цією інформацією. Тоді засуджений нібито продовжив самостійно збирати відомості, допоки не був затриманий у червні 2014 року. Його звинуватили у зраді на користь США.

Нагадаємо, у квітні в Росії колишнього офіцера Балтфлоту засудили до 13 років за шпигунство на користь Литви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram