ГоловнаСвіт

ЄС засудив обшук у Бібліотеці української літератури в Москві

У Євросоюзі вважають, що влада не повинна втручатися в діяльність схожих культурних центрів

ЄС засудив обшук у Бібліотеці української літератури в Москві
Фото: EPA/UPG

У Європейському Союзі заявляють, що у Росії не повинні втручатися в діяльність таких культурних центрів, як Бібліотека української літератури в Москві.

Про це заявив прес-секретар високого представника з питань зовнішньої політики і політики безпеки ЄС Федеріки Могеріні.

Секретар зазначив, що у ЄС відомо про цю ситуацію. "Прикро, що цей інцидент стався напередодні 50-річчя ухвалення Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, який закріплює свободу висловлення думки (стаття 19) і включає свободу пошуку, отримання та розповсюдження інформації. Не має бути жодного втручання в діяльність культурних центрів, таких як московська Бібліотека української літератури у Російській Федерації", - заявила вона, інформує УНІАН.

При цьому єврочиновник запевнила, що ЄС далі "пильно стежитиме за цією справою".

Нагадаємо, 28 жовтня у Бібліотеці української літератури провели обшуки, а потім її директора Шаріну затримали. За інформацією Слідчого комітету, щодо директора бібліотеки порушено кримінальну справу за статтею 282 Кримінального кодексу РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі).

Серед книг, які знайшли слідчі СК РФ, були видання Дмитра Корчинського, які в Росії вважаються екстремістськими матеріалами і заборонені до використання. Зокрема у федеральному списку екстремістських матеріалів на сайті мін'юсту Росії є книга Корчинського "Війна у натовпі".

Крім того, повідомлялося про вилучення книг про Степана Бандеру та журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. За даними агентства "Интерфакс", з бібліотеки вилучено близько 200 книг і матеріалів.

Бібліотека української літератури - спадкоємиця Центральної української бібліотеки Москви, що існувала з 1918-го по 1938 рік. У 1949 році частину фонду бібліотеки передали в бібліотеку Львівського університету. Бібліотека відкрилася у 1989 році, і у 1994 році їй повернули понад тисячу книг, свого часу відправлених до Львова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram