ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія почала втрачати рейтинги через дешеву нафту

Ціна на пальне вдвічі нижча, ніж потрібно саудівському королівству.

Саудівська Аравія почала втрачати рейтинги через дешеву нафту
Фото: obozrevatel.com

Рейтингове агентство S&P понизило кредитний рейтинг Саудівської Аравії, найбільшого експортера нафти.

В опублікованому в п'ятницю релізі наголошується, що знижено рейтинги як в іноземній, так і в місцевій валюті - з AA-/A-1+ до A+/A-1. При цьому прогноз залишається негативним, що означає можливість подальшого зниження.

Погіршення рейтингів пов'язане зі зниженням ціни на нафту. Оскільки її продаж приносить державі до 80% доходів, падіння цін погіршило фіскальні показники, і дефіцит бюджету збільшився до 16% від ВВП (прогноз на 2015 рік) з 1,5%.

Агентство Moody's Investors Service тримає рейтинг Саудівської Аравії на рівні Aa3, що на один щабель вище від рівня, встановленого S&P.

Кілька днів тому МВФ заявив, що за нинішньої ціни на нафту $50 за барель Саудівська Аравія ризикує залишитися без грошей уже через п'ять років або раніше. За оцінками експертів МВФ, тільки цього року зниження цін на нафту обійдеться саудівському бюджету в $360 млрд втрачених доходів.

Саудівській Аравії низькі ціни на нафту загрожують особливо серйозно, оскільки для формування збалансованого бюджету їй потрібні ціни $106 за барель.

Кризові запаси саудівського бюджету перевищують $700 млрд.

Нагадаємо, що рейтинг України - B-.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram