ГоловнаСвіт

У Відні відбулися масштабні переговори щодо долі Сирії

Як бути з Башаром Асадом, поки що не вирішено.

У Відні відбулися масштабні переговори щодо долі Сирії
Зал переговоров по Сирии, 30 октября 2015 года
Фото: EPA/UPG

У п'ятницю у Відні відбулися широкомасштабні переговори на рівні міністрів закордонних справ, на яких обговорювалося майбутнє Сирії. В них взяли участь представники США, Росії, Євросоюзу і ще понад десяти країн, включаючи сусідів Сирії.

Як повідомляє BBC, в підсумковій заяві учасники зустрічі заявили про три основні домовленості: в Сирії зберігається світська влада, яка повинна прийняти нову конституцію; в країні мають відбутися вибори за участю всіх сирійців, у тому числі біженців; сирійцям всередині країни і поза нею буде посилено гуманітарну допомогу.

Щодо долі Башара Асада сторони не домовилися. Росія та Іран підтримують президента Сирії, тоді як США, Туреччина, Саудівська Аравія і країни Затоки вважають, що він муситиме піти. Переговори продовжаться в найближчі два тижні.

Російські ЗМІ повідомляють також, що домовленості у Відні передбачають знищення терористичної організації ІДІЛ та інших угруповань, які будуть визнані терористичними Радою Безпеки ООН. Також наголошується на необхідності швидко покласти край війні між сирійськими урядовими військами і опозицією.

Нагадаємо, що в Сирії вже чотири роки триває громадянська війна, що почалася з протестів проти Асада. Жертвами бойових дій стали вже 250 тисяч чоловік. Половина 11-мільйонного населення країни була змушена покинути свої будинки, у тому числі 4 млн виїхали із Сирії.

Урядові війська зараз контролюють тільки Дамаск, а також центр і захід Сирії, і змушені битися з джихадистськими угрупованнями ІДІЛ і "Фронт ан-Нусра", а також численними групами так званої поміркованої опозиції, що займають північ і схід країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram