ГоловнаСвіт

США готові залишити Асада у владі до формування нового уряду, - WSJ

Сьогодні у Відні обговорять проблему укладення перемир'я між офіційним Дамаском і сирійською опозицією

США готові залишити Асада у владі до формування нового уряду, - WSJ
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США Барака Обами згодна залишити Башара Асада у владі в Сирії на час перехідного періоду до формування нового уряду САР.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела у Білому домі.

За даними видання, американська делегація має намір обговорити це питання на переговорах у Відні, які відбудуться у п'ятницю, 30 жовтня. Будь-яких публічних заяв з цього приводу Білий дім поки що не робив, щоб залишити своїй делегації поле для маневру. Однак відомо, що незадовго до переговорів американські дипломати обговорювали можливу долю Асада зі своїми союзниками, зокрема з Туреччиною, Саудівською Аравією і Катаром. На зустрічі делегація США планує зосередитися на проблемі укладення перемир'я між офіційним Дамаском і сирійською опозицією.

Як зазначає видання, протягом останніх тижнів позиція США у питанні про долю Асада помітно змінилася: спочатку Білий дім наполягав на негайному відході сирійського президента, але через деякий час зняв цю вимогу, а тепер готовий обговорювати подальше його перебування у владі. Таку зміну WSJ пов'язує зі втручанням у сирійський конфлікт Росії та Ірану.

У віденських переговорах зі врегулювання сирійського конфлікту візьмуть участь представники Росії, США, Саудівської Аравії, Туреччини, Ірану, Іраку та Єгипту. Попередній етап переговорів провели тиждень тому без участі делегацій Каїра, Тегерана і Багдада. На їхньому залученні до переговорного процесу наполягла російська сторона.

Громадянська війна в Сирії почалася у березні 2011 року. Кількість загиблих перевищила 230 тис. осіб, біженців - чотири мільйони. Сирійська опозиція домагається повалення Асада, якого звинувачують у жорсткому придушенні протестів і використанні армії проти мирних маніфестантів під час першого етапу внутрішнього конфлікту. За час боїв частину території країни захопили бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава".

З 30 вересня російська авіація почала завдавати ударів по позиціях екстремістів у Сирії. З проханням про надання військової допомоги до Москви звернувся Асад. Противники Асада в Сирії, а також низка західних країн стверджують, що російські удари цілять переважно по позиціях поміркованої сирійської опозиції, унаслідок чого гинуть і мирні жителі. За останніми даними, жертвами російських авіаударів у Сирії стали 600 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram