ГоловнаСвіт

Помірну опозицію не покликали на переговори про Сирію

Противники Асада висловилися проти участі Ірану в переговорах про долю Сирії.

Помірну опозицію не покликали на переговори про Сирію
Фото: www.timesofisrael.com

Сирійську помірну опозицію не запросили на переговори про долю країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на представника політичного крила Вільної армії Сирії.

"Цього (запрошення - ред.) не сталося. Це демонструє несерйозність проекту, показує, що це все затівалося для обміну промовами, і нічого путнього із цього не вийде", - розповів в інтерв'ю агентству Джордж Сабра, один із членів Національної коаліції опозиційних і революційних сил (НКОРС). Коаліція складається з представників поміркованої опозиції і є політичним крилом Вільної армії Сирії.

Агентство зазначає, що НКОРС часто критикують за нездатність вплинути на ситуацію в країні з огляду на успіхи ісламістських угруповань.

Переговори про долю Сирії пройдуть у Відні в п'ятницю, 30 жовтня. У них візьмуть участь представники Росії, США, Саудівської Аравії, Туреччини, Ірану, Єгипту, Франції і Євросоюзу.

28 жовтня НКОРС висловлювалася проти участі Ірану в переговорах. Віце-президент організації Хішам Мару заявив, що Тегеран будь-якою ціною буде домагатися порятунку союзного йому президента Сирії Башара Асада, а це не сприяє політичному розв'язанню конфлікту.

Громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. Кількість загиблих перевищила 230 тис. осіб, біженців - чотири мільйони. Помірна опозиція, підтримувана Заходом і арабськими країнами, виступає за повалення Асада. Вона вважають його винуватим у жорсткому придушенні протестів і використанні армії проти мирних маніфестантів під час першого етапу внутрішнього конфлікту. За час боїв частину території країни захопили терористичні угруповання, у тому числі бойовики Ісламської держави.

Із 30 вересня російська авіація почала завдавати ударів по позиціях екстремістів у Сирії. З проханням про надання військової допомоги до Москви звернувся Асад. Крім Росії, кампанію проти ісламістів із вересня 2014 року проводять сили коаліції із 65 країн на чолі зі США. На відміну від авіаударів міжнародної коаліції по позиціях Ісламської держави, Росія, відповідно до численних свідчень, обстрілює позиції сирійських повстанців, через що гинуть серед інших мирні громадяни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram