ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Екс-віце-президент РФ закликав розстріляти студентку, що планувала долучитися до ІДІЛ

Ймовірній терористці загрожує до 10 років в'язниці.

Екс-віце-президент РФ закликав розстріляти студентку, що планувала долучитися до ІДІЛ
Варвара Караулова
Фото: видео vesti.ru

Колишній віце-президент Росії Олександр Руцькой закликав розстріляти студентку МДУ Варвару Караулову, заарештовану 28 жовтня за підозрою в підготовці до участі в терористичному угрупованні "Ісламська держава".

Таку думку він висловив в інтерв'ю радіостанції "Говорит Москва".

За його словами, до терористів і їхніх поплічників має застосовуватися смертна кара. "Тому що ніхто нікому не давав права вбивати людей. І якщо ти взяв на себе це право, то ти поза законом і повинен послідувати туди ж. Це справедливо", - пояснив Руцькой.

Студентка, на думку Руцького, "розсудлива людина, і якщо вона приймає саме таке рішення, вона розуміє, на що йде". "Коли люди роблять навмисне, вони повинні отримати відповідне покарання", - резюмував колишній віце-президент Росії.

Раніше в середу Караулову було заарештовано Лефортовским судом Москви до 23 грудня 2015 року, ставши підозрюваною за статтею про підготовку до участі в терористичній організації. У суді розповіли, що студентка змінила ім'я та прізвище - тепер її звуть Іванова Олександра Павлівна. Як пояснює телеканал LifeNews, Караулова зробила це для спроби втекти з Росії: вона вважала, що за нею можуть вести спостереження.

За даними джерела РІА "Новости" в правоохоронних органах, студентці загрожує до 10 років в'язниці. Співрозмовник агентства зазначив, що раз слідчий клопотав перед судом про арешт, то про добровільну відмову від злочину не йдеться. Підозрювану можуть помістити в жіночий ізолятор у "Печатниках" або в СІЗО "Лефортово", додає агентство.

Слідчий комітет Росії 23 липня після дослідчої перевірки відмовився порушувати кримінальну справу проти студентки МДУ Варвари Караулової. Дівчину затримали 4 червня при спробі незаконно перетнути турецько-сирійський кордон. Разом з нею під варту взяли ще 13 громадян Росії, що збиралися примкнути до бойовиків "Ісламської держави".

Останній раз смертну кару в Росії застосовували в 1996 році. Нині смертні вироки не виносять, хоча в низці статей Кримінального кодексу страту формально згадують. Конституційний суд у 2009 році підтвердив неможливість засуджувати підсудних до смерті. Відмова від застосування смертної кари обумовлена зокрема необхідністю виконання міжнародних зобов'язань.

У 1991 році президент РФ Борис Єльцин призначив Руцького першим і останнім віце-президентом Росії. Він пробув на цій посаді до конституційної кризи 1992-1993 років, після чого за результатами конфлікту Бориса Єльцина з депутатами Верховної Ради, що призвів до кровопролитних сутичок 3-4 жовтня 1993 року в центрі Москви, Єльцин звільнив  Руцького від усіх займаних посад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram