ГоловнаСвіт

Лукашенко: ситуація навколо російської авіабази - політичний галас

На думку білоруського лідера, чергові сили ППО успішно справляються із завданням з охорони держкордону

Лукашенко: ситуація навколо російської авіабази - політичний галас
Александр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав резонанс у ЗМІ навколо імовірного розміщення на території своєї країни російської авіабази галасом, що має політичний характер.

На думку білоруського лідера, з військової точки зору розміщення авіабази не потрібно ані білоруській, ані російській стороні, інформує агентство БЕЛТА.

Виступаючи на оперативному зборі командного складу Збройних сил Білорусі, Лукашенко зазначив, що в мирний час у республіці є чергові сили ППО, у складі яких є і російський компонент. На аеродромі в Барановичах щодоби знаходяться білоруські екіпажі МіГ-29 і російські Су-27. На думку президента Білорусі, вони зі своїм завданням з охорони держкордону у повітряному просторі справляються, в тому числі в інтересах захисту РФ.

"Ми не приховуємо, що у разі розв'язування військової агресії проти Білорусі, нехай і проти Росії, буде застосовано спільне регіональне угруповання військ. А значить, крім наших Збройних сил, за планом, це теж не секрет, у країну перекинуть великі сили російської армії, у тому числі значна кількість російської авіації. Але у разі конфлікту або назрівання конфлікту", - підкреслив Лукашенко.

Він додав, що для цього аеродроми у республіці утримуються в нормальному стані і готовності прийняти сотні літаків, у тому числі з Росії.

Раніше, 19 вересня, президент РФ Володимир Путін доручив МЗС і Міноборони почати переговори з білоруською стороною про створення авіабази. Інформація про те, що російські винищувачі Су-27 розміщуватимуться на аеродромі під Бобруйськом, з'явилася ще у 2014 році. Тоді Лукашенко відмовився розмішати російську авіабазу в республіці.

На території Білорусі вже є кілька російських військових об'єктів, серед яких - 61-ша винищувальна авіабаза в Барановичах, створена у 2013 році, і 43-й вузол зв'язку ВМФ Росії у Вілейці (Мінська область).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram