ГоловнаСвіт

Китай відмовився визнавати рішення Гаазького арбітражу щодо спірних островів

Позов проти Китаю подали Філіппіни

Китай відмовився визнавати рішення Гаазького арбітражу щодо спірних островів
Взлетная полоса на одном из островов архипелага Спратли в Южно-Китайском-море
Фото: EPA/UPG

Китай відмовився брати участь у розгляді Міжнародного арбітражного суду в Гаазі про територіальну приналежність островів у Південно-Китайському морі.

Пекін не визнає будь-яке судове рішення з цього питання, заявив заступник міністра закордонних справ КНР Лю Чженьмінь, інформує "Интерфакс".

Позов проти Китаю висунули Філіппіни. Пекін неодноразово заявляв, що спірні острови історично є територією Китаю, і він має над ними безперечний суверенітет.

"З цього видно, що мета Філіппін - домогтися заперечення прав Китаю та затвердити свої права", - повідомив дипломат журналістам.

Китай бойкотує судові засідання з цієї проблеми і не визнає прав арбітражного суду у її вирішенні. Постійна палата Гаазького арбітражного суду 29 жовтня ухвалила рішення про поширення своєї юрисдикції на територіальний спір між Китаєм і Філіппінами.

Пекін і Маніла претендують на кілька островів у Південно-Китайському морі. На ці області претендують також Японія, Тайвань, Малайзія, Бруней і В'єтнам. Найбільш напруженою є ситуація навколо рифу Скарборо, а також архіпелагу Спратлі, який, як вважається, багатий нафтою і газом. Крім того, острови архіпелагу мають стратегічне значення: зведення там злітно-посадкових смуг, яким активно займається КНР, суттєво посилить китайські позиції в регіоні.

Китай почав зводити штучні острови у спірних акваторіях у червні 2014 року. У жовтні до проблеми підключилися й США, направивши в регіон патрульну місію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram